Dr. Selimović: Nemam veze sa izdatim receptima, ukradeni su

Vijesti 21. dec 201519:44 > 19:50
N1

Nakon što smo prošlog četvrtka objavili priču Centra za istraživačko novinarstvo o lažnim receptima koje propisuju pojedini ljekari u USK, reagovao je doktor Senad Selimović, jedan od aktera priče. Smatra da njegov slučaj nije dovoljno objašnjen u prethodno objavljenoj priči. Podsjećamo, dr. Selimović je nakon provedene interne istrage dobio otkaz.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

“Neko je imao pristup za vrijeme godišnjeg odmora, neko je napisao te recepte!”, kaže doktor Senad Selimović.

Ovako objašnjava dr. Senad Selimović oko 600 lažnih recepata koji su pod njegovim potpisom i pečatom propisani u aprilu 2013. godine. Interna istraga u Domu zdravlja Cazin je pokazala da je dr. Selimović za vrijeme godišnjeg odmora pisao lažne recepte, koristeći lične podatke pacijenata.

“Ja sam odmah direktora upozorio da to nije tačno i tražio sam odmah od njega da mi dostavi barem deset-dvadeset tih recepata da vidim da li je zaista na tim receptima moj rukopis”, tvrdi Selimović.

Zato se u istragu uključio i Zavod zdravstvenog osiguranja koji je na zahtjev Doma zdravlja Cazin dao na uvid spisak recepata koji su stigli na naplatu, a koje je propisao dr. Selimović.

“Ja taj spisak kad sam pogledao, nisam mogao očima da vjerujem! Da se jednom pacijentu za mjesec dana propiše 4, 8, 12 pa čak negdje i po 16 kutija Loprila!”, kaže Muris Halkić, direktor Doma zdravlja Cazin.

Svi recepti su realizovani preko privatne apoteke “Lijek” koja se nalazi u Tržačkim Raštelama, udaljenim oko 15 kilometara od Cazina.

“Meni je kao direktoru i kao ljekaru bilo veoma simptomatično to što su pacijenti koji dolaze iz jedne mjesne zajednice, išli svi u apoteku koja se nalazi u drugoj mjesnoj zajednici udaljenoj 15 kilometara da bi uzeli određeni lijek”, kaže on.

Dom zdravlja Cazin je pozvao na razgovor pacijente čiji su podaci korišteni za propisivanje spornih recepata. Poziv je dobio i Haris Hadžalić iz Cazina. Bio je šokiran onim što je saznao!

“Na moje ime su izdavani recepti sa kojima ja nemam nikakve veze!”, kaže Haris Hadžalić.

Doktor Selimović je pred istražnom komisijom negirao optužbe, tvrdeći da on drži na stolu liječničke recepte ispečatirane i unaprijed propisane, i da je neko ukrao njegove recepte.

“Dakle, neko je imao pristup mom faksimilu koji je bio u stolu u toj ordinaciji, mojim receptima koji su bili tu, recepti se ne čuvaju ni u kakvom sefu”, kaže dr. Selimović.

No, prema Zakonu o evidencijama u oblasti zdravstva, ljekar ne smije propisati recepte unaprijed i bez prisustva pacijenta. Ispitani su i navodi o eventualnoj krađi recepata, te je utvrđeno da dr. Selimović nije nikad prijavio nestanak lječničkih recepata. Pacijenti strahuju od eventualnih posljedica.

“Čovjek se nađe u nekoj priči ni kriv ni dužan, svjestan da može odgovarati i pred zakonom”, kaže Hadžalić.

U julu 2013. godine dr. Selimović je dobio otkaz iz Doma zdravlja Cazin, bez otkaznog roka. Dom zdravlja Cazin je protiv njega podigao i krivičnu prijavu pred kantonalnim tužilaštvom.

“Ako sam osuđen za krađu, zar nije trebala kriminalistička služba i tužilaštvo da se pozabave time prije uručenja otkaza”, poručuje dr. Selimović.

Doktor Selimović je tužio Dom zdravlja zbog otkaza ugovora o radu. Proces je u toku pred Općinskim sudom u Cazinu.