"Sejdić-Finci": Ručkova je bilo mnogo, a rješenja malo

Vijesti 22. dec 201509:17 > 09:18
N1

Danas je punih šest godina od neprovđenja presude u slučaju Sejdić i Finci. Toliko godina Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću Bosna Hercegovina nije priznala, da su kao Jevrej i Rom, uz tri konstitutivna naroda, jednaki u pravu kandidovanja i biranja.

Danas je punih šest godina od neprovđenja presude u slučaju Sejdić i Finci. Toliko godina Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću Bosna Hercegovina nije priznala, da su kao Jevrej i Rom, uz tri konstitutivna naroda, jednaki u pravu kandidovanja i biranja. Ova presuda zadire u srž ustavno-pravnog uređenja BiH i obvezuje na njegovu izmjenu, u smislu omogućavanja kandidature za pozicije u vlasti i pripadnicima naroda iz reda Ostalih.

Ni šest godina nakon donošenja presude, vlasti u BiH nisu uspjele pronaći modalitet za njenu provedbu. Nadate li se da izbori 2018. godine neće biti treći izbori koji neće biti provedeni u suprotnosti sa Evropskom konvencijom?

Finci: Izgubili smo dragocijeno vrijeme. Implementacija odluke Sejdić-Finci, mada se meni ne sviđa riječ implementacija jer implementirate neki program a presude se izvršavaju, nije preduslov za podnošenje aplikacije, ali nećemo postati zemlja kandidat dok se ova odluka ne izvrši. Evropa će nakon naše aplikacije jedno dvije godine razmišljati da li da je prihvata i jesmo li mi uradili sve što smo trebali. Zašto ova provedba ovoliko traje mogu reći da to zbunjuje. Nijedna politička opcija u BiH nije protiv ove odluke. Svi se slažu da moramo ispunjavati ono što piše u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Problem je što tri konstituivna naroda imaju sva prava, a ono što se zove Ostali njima šta ostane.

Gospodine Sejdić, da li ste optimistični?

Sejdić: Nisam optimista. Šest godina je prošlo a da se još nije sjelo i nešto ozbiljno razgovaralo o provedbi presude. Proteklih pet i po godina pričalo se o problemu hrvatskog naroda. Ja protiv toga nemam ništa i to podržavam, ali ne podržavam da se predmet Sejdić i Finci gura u stranu. Nisam optimista da ćemo imati provedbu presude do 2018. Iskustvo govori da se političari vrlo brzo dogovore oko plata, a kada treba ovakav problem riješiti onda među njima nema dogovora. Presuda se mora provesti kad tad i neke generacije će to i dočekati.

Nije ovo jedina presuda Evropskog suda za ljudska prava koju Bosna i Hercegovina godinama ignoriše. U međuvremenu je stigla i presuda u predmetu Azre Zornić koja je tužila državu jer se kao građanka nije mogla kandidovati za Domnaroda. Čekaju se i još neke presude Evropskog suda, a u Bosni i Hercegovini godinama ni odgovornosti ni sankcija. Ko koči ove presude?

Finci: Svi zajedno koče. Ručkova je bilo mnogo, a rješenja malo. Dayton nam je napravi vrlo komplikovan sistem, ali se taj sistem može vrlo lako promijeniti. Dovoljno je samo dva entiteta da se dogovore i moglo bi doći do izmjena. Brčko Distrikt je primjer da se uz dogovor može vrlo lako doći do promjena. Očito je da naši političari ne vjeruju jedan drugom. A evo, kada smo spomenili hrvatsko pitanje, ja pitam šta su Hrvati izgubili dok je Željko Komšić kao hrvatski član sjedio u Predsjedništvu BiH? Šta je Hrvatima sada bolje od kada je tamo Dragan Čović?

Šta kada se odluka provede?

Finci: Pitanje je kad će se to desiti. Nadam se da će se to dogoditi prije 2018., ali to neće ozbiljnije promijeniti stanje. Teško je vjerovati da će neko ko nije dio tri konstuitivna naroda, koji čine 95 posto stanovništva u BiH, biti izabran na nekim sljedećim izborima. Međutim, bitan je osjećaj da si jednakopravan sa onima koji čine većinu. Mislim da će se tada malo lakše disati zato što ćemo se svi osjećati ravnopravni u ovoj lijepoj zemlji.

Dobijali ste i nemoralne ponude, da povučete apelaciju?

Finci: To sada nije niti tehnički moguće. Samo se mogu nadati da nećemo i 22. decembra 2016. sjediti i govoriti kako odluka o provođenju presude Sejdić i Finci nakon sedam godina još nije izvršena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.