Daleko od Crne Gore: Kada će u BiH biti plaćeno roditeljstvo

N1

U Crnoj Gori zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, primat će od 2016. godine doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 posto prosječne neto zarade. O tome koliko je BiH daleko od dana kada će roditeljstvo biti plaćeno istraživala je Minela Jašar.

Erdem i Elzina Dizdar imaju šest sinova: Hamzu, Abdulaha, Tarika i Hameda, koji idu u školu, i Muhameda i Kerima. Izdržavati mnogobrojnu porodicu nije im teško, ali bi voljeli kada bi se, osim na sebe, mogli osloniti i na državu. Biti majka jeste joj najdržaža titula, kaže Elzina, no jednostavna nije.

“Da se naša država zna organizovati, gdje ima sistem, to je pola posla urađeno. Jeste teško, ali što kažu: Uzdaj se u se’ i u svoje kljuse. Mi se borimo. Ne želimo da nam sutra kažu što ste ih rodili, borite se za sebe. Mi smo to shvatili“, govori Elzina Dizdar.

Od države mjesečno dobiju 138 KM dječijeg doplatka. Da su u Zenici ne bi bilo ni toliko za šest djece, nego 54 marke. Ovakav odnos države ne samo da destimuliše natalitet nego je diskriminirajući. Pri tome, morate biti teška socijala – kaže Erdem.

“Nama je auto potreba. Tu ne gledaju ni koliko je auto staro, kolika je njegova vrijednost, da li ono nama treba ili ne, nego auto je luksuz imao ti 6 ili 11 djece. Takav sistem odgaja ljude da budu domišljati, dosjetljivi i da varaju”, komentarisao je Erdem Dizdar.

Pokušaja da se ovakav odnos države prema porodicama koje imaju 4 i više djece promijeni bilo je u RS. 11.227 ljudi potpisalo je peticiju da se ukine cenzus na dječiji dodatak i da svako dijete ima dodatak najmanje 100 KM.

“Ne kao do sada. Prvo dijete nema dječiji dodatak, drugo ima 35, treće 70 i četvrto 35. Peto šesto i svako naredno nema pravo na dječiji dodatak. To nam je cilj da se ukine”, izjavio je Jovan Radovanović iz Udruženja 4+ Banjaluka.

Nadležni su rekli da za ovu stavku u budžetu novca nema. U FBiH bi ga moglo biti. Budžet u 2016. će biti veći za 250 miliona maraka.

Postavlja se logično pitanje da li će se u tom iznosu naći prostor za ovu mjeru koja je definitivno poticajna i potrebna i BiH i Crnoj Gori. Odgovor je može, no da li postoji politička volja“, kazao je Damir Mašić.

Za sada čini se ne, jer inicijativa za mijenjanje ovog zakona nije bilo. Da li će je biti u skorije vrijeme, porodica Dizdar nije optimistična. Ne preostaje im ništa nego da se oslone na sebe, jer na državu, barem u ovom momentu ne mogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.