Hrvatska bi sutra trebala imati mandatara za sastav Vlade

Vijesti 22. dec 201520:01 > 20:07
N1

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u utorak navečer da će u srijedu poslijepodne održati posljednji, peti krug konzultacija, nakon kojeg će se morati znati ko će biti mandatar za sastavljanje Vlade ili će ona imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

U obraćanju javnosti nakon završenog četvrtog kruga konzultacija, hrvatska je predsjednica na Pantovčaku kazala da su je predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta upoznali s činjenicom “da zajedno raspolažu s potporom većine odnosno konkretno 78 mandata zastupnika u Hrvatskom saboru, što su i potkrijepili s njihovim potpisima”.

“Zbog toga ću sutra poslijepodne održati peti i posljednji krug konzultacija. Do sutra navečer, ili ćemo imati mandatara ili ću ja imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora”, poručila je Grabar-Kitarović.

Podsjećamo, Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović u utorak navečer došli su sa dokazom o 78 potpisa potpore izabranih saborskih zastupnika, a do sutra poslijepodne najavljuju postizanje dogovora o mandataru.

Potvrdili su to čelni čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov na Pantovčaku, nakon konzultacija s hrvatskom predsjednicom.

“Dokazali smo predsjednici da raspolažemo saborskom većinom i pokazali 78 potpisa – 63 Domoljubne koalicije i 15 Mosta”, rekao je Karamarko novinarima nakon razgovora s Grabar-Kitarović koji je trajao 20-ak minuta.

Dodao je kako postoje najave da će još neki od izabranih saborskih zastupnika dati potporu ovoj saborskoj većini.

Mandatar će se znati sutra poslijepodne, a Most i Domoljubna koalicija ponovno će sutra doći na konzultacije na Pantovčak, kazao je Karamarko.

“Nastojat ćemo da to bude nestranačka stručna osoba, kakva će biti i cijela vlada – reformska i stručna”, dodao je Karamarko te ponovio da će se sutra “u ovo vrijeme znati mandatar”.

Na pitanje novinara potvrdio je da vjerojatno neće biti mandatar, ali da to ne znači da neće biti u Vladi.

“Madatar vjerojatno neću biti, sutra ćemo vidjeti. Dogovor je da to bude nestranačka osoba , a postoji mogućnost da to bude i osoba iz Mosta”, rekao je.

Čelnik Mosta, Petrov je kazao kako je cilj Mosta od samog početka bio stručna reformska vlada s nestranačkim mandatarom.

“Ovo je zapravo ono što smo od početka iščekivali. Cilj nam je nestranački mandatar i nadam se da ćemo to sutra definirati do 18 sati”, rekao je.