Kako je otkrivena masovna grobnica kod Zvornika

Vijesti 23. dec 201516:46 > 16:48
N1

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida boravili su polovinom septembra ove godine u Beogradu, gdje su prisustvovali izložbi o tragediji Srebrenice u organizaciji Agencije Sense. Vraćajući se u Bosnu, zalutali su u nepoznat i pust predio.

Jedan čovjek im je pokazao put prema Kozluku, piše bh. novinska agencija Patria. Konačno kad su stigli u naselje sjeli su u jednu kafanu da se odmore, popiju kafu i krenu dalje. U kafani im je prišao nepoznati čovjek i pitao da li je slobodno da sjedne.

“U tom trenutku nisam obraćao pažnju na njega”, sjeća se Murat u razgovoru za agenciju Patria, tog neobičnog susreta.

Želio je to priznanje

“Ja znam tebe sa televizije”, obratio se nepoznati Muniri.

Poslije obične isprekidane priče, sve je izgledalo čudno sa tim čovjekom. Sve vrijeme izgledalo je kao da nešto želi reći. Iznenada je iz sebe kao muku izbacio da zna gdje se nalazi velika grobnica Bošnjaka sa oko 200 ubijenih.

“Čak i tada ja nisam previše pridavao pažnju ni njegovom licu, niti njegovoj priči. Već smo imali veći broj lažnih informacija o grobnicama. Ali, on je uporno potvrđivao tu priču. Konačno, Muratu je taj čovjek, ipak, počeo djelovati drugačije od ostalih”.

“Ja to više ne mogu nositi u sebi”, rekao je obraćajući se Muniri.

Grobnica je kasnije potvrđena

“Ne mogu s tim da živim, dodao je i kad je izašao za njima i dopratio ih do automobila. Munira je bila pomalo ljuta. Upozorila ga je da o tome ne smije lagati niti se igrati sa njihovom tugom. Kad je ponovo gotovo molećivo zatražio da nam pokaže to mjesto masovne grobnice, utrpali smo ga u kola i krenuli. Njegov uslov je bio samo da ne izlazi iz automobila zbog straha za svoju sudbinu”.

“Nedaleko od Kozluka pokazao nam je mjesto gdje su bačeni ubijeni Bošnjaci. Na povratku u Sarajevo slučaj smo prijavili i označili mjesto masovne grobnice. Dva mjeseca kasnije pristupilo se otkopavanju žrtava. Ispostavilo se da je u toj grobnici oko 200 žrtava genocida u Srebrenici. Ljudski ostaci su bili zakopani ispod deponije u okolini Kozluka”, kaže Murat Tahirović.

Još se traga za oko sedam hiljada uglavnom Bošnjaka koji se vode kao nestali. Traži se još oko 2 hiljade ubijenih Srebreničana, više od hiljadu ubijenih Prijedorčana, još je dosta nestalih Brčaka…, piše Patria.