Puljić: Prestati birati po nacionalnom ili stranačkom ključu

Vijesti 26. dec 201512:05 > 12:05
Fena

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu danas je upriličen prijem povodom Božića kojemu je domaćin bio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Kardinal Puljić se povodom prijema obratio zvanicama kojima je izrazio zahvalnost na “čestitkama i lijepim željama za Božić i Novu godinu”.

Posebno je pozdravio predvoditelje Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini – reisa Huseina Kavazovića, vladiku Grigorija i Jakoba Fincija.

“Pozdravljam sve čelnike iz državnih struktura BiH, entitetskih, županijskih ili kantonalnih, gradskih i općinskih. Pozdravljam sve kulturne, naučne i dobrotvorne strukture te predstavnike međunarodnih i nevladinih organizacija”, rekao je u svome govoru kardinal.

Puljić je istakao da je čestitanje Božića “stvaranje ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti”.

Podsjetio je da je papin pohod u Bosnu i Hercegovinu, koji se dogodio 6. juna, ponovo stavio BiH u centar svjetske i evropske javnosti, a na nama je, kako kaže kardinal, da papine poruke ugradimo u našu stvarnost.

“Svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka. Da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, ljudska i građanska prava. Da svi budemo jednaki pred zakonom, pogotovo kada su u pitanju zaposlenja, da to ne bude samo po nacionalnom ili stranačkom ključu. Čemu onda natječaji”, pita se Puljić.

Dodao je da da Sarajevska nadbiskupija i dalje čeka rješenje pitanja punog povratka sjemeništa i imovine u Travniku te da se riješi i pitanje pristupa vozilima samostanu sv. Vinka u Sarajevu.

N1

 Na kraju svoga obraćanja kardinal je za Novu godinu zaželio u prvom redu mir i slogu, dobro zdravlje i saradnju.

“Neka se što prije uspostavi struktura normalne države. Želim da se što prije dođe do rješenja Ustava, kao i do donošenja Izbornog zakona, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale. Svim građanima sretna i blagoslovljena nova 2016. godina”, zaključio je Puljić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.