Zbog novog Zakona o radu zakazan novi protest sindikalaca RS

Vijesti 28. dec 201507:28 > 07:32
N1

U Republici Srpskoj je novi Zakon o radu još uvijek sporan. Narodna skupština RS danas će u 15 sati započeti posebnu sjednicu na kojoj će se naći Prijedlog zakona o radu, po hitnom postupku, zbog čega je Savez sindikata ovog entiteta najavio proteste radnika od 14 sati.

Tim povodom je sinoć u Banjaluci održan sastanak predstavnika Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Vlade RS o konkretnim rješenjima u Prijedlogu zakona. 

“Očekivali da na sastanku svi argumentovano razgovaramo o Prijedlogu zakona o radu. Stavovi opozicije su da ne podržavaju Prijedlog zakona o radu, ali su u ranijim razgovorima podržali amandmane poslodavaca“, rekao je novinarima predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić nakon sinoćnjeg sastanka predstavnika Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Vlade Srpske, klubova poslanika, poslaničkih grupa i samostalnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On smatra da je novi zakon o radu u Republici Srpskoj važan kao Dan Republike, kao i da je sinoćnji sastanak bio prilika za postizanje konsenzusa.

“Ako imamo loš privredni ambijent ne možemo se nositi sa izazovima sa kojima se suočava naše društvo. Zbog toga nam je neophodno novo radno zakonodavstvo”, kaže Škrebić.

Sastanku su prisustvovali predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Cvijanović je rekla da su poslodavci na sastanku o novom zakonu o radu predložili amandmane kojima se teži izjednačiti zakonsko rješenje u RS sa onim koje postoji u Federaciji BiH.

Ona je naglasila da u ovom momentu ne djeluje realno da se svi amandmani poslodavaca prihvate, te da će ostati i na Vladi i poslanicima da se opredjeljuju šta od toga treba i šta se može prihvatiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.