Mediha Smajić kao bivša i nova direktorica RTV Srebrenica

N1

Publika koja je zviždala jučer, mogla bi aplaudirati danas - i to čak za istu predstavu, kazao je William O. Douglas. Da je to istina koja se ponavlja, još jednom su potvrdlli odbornici Skupštine Opštine Srebrenica.

Naime ova Skupština je, na inicijativu SDA, prije osam mjeseci sa mjesta direktora RTV Srebrenica smijenila Medihu Smajić zbog navoda iz otvorenog pisma kojim se ona obratila javnosti ukazujući na neke postupke vlasti u Srebrenici, poimenično prozivajući odbornike i funkcionere iz stranaka sa bošnjačkim predznakom, prije svega iz SDA koja ju je na to mjesto i dovela. Ovo je citat jednog dijela tog pisma zbog kojeg je smijenjena.

Nažalost, ovo je vrijeme u kojem odlučuju profiteri a o moralnom kredibilitetu većine odbornika u lokalnom parlamentu, čast pojedincima, neozbiljno je i komentarisati, jer ono što stoji iza njih najbolji je dokaz zašto povratak u Srebrenici nije uspio i kako se na Srebrenici zarađuje.

Dok su se pribavljali politički poeni većini su bila puna usta genocida, danas na moju žalost jer sam pojedinim dala svoj glas, i to na dvadesetu godišnjicu genocida, u vlasti sjedi Miloš Milovanović čovjek osumljičen za genocid i lice sa spiska Vlade Republike Srpske, dojučerašnji sekretar boračke organizacije Vojske Republike Srpske te osoba koja je po kazivanju mnogih Srebreničana 92. godine prva stala na barikade u Srebrenici.

Milovanović i drugi nisu izabrani prstima Medihe Smajić, već prstima slijedećih odbornika: Hamdije Fejzića, Azira Osmanovića, Sulje Čakanovića, Almira Dudića, Senahida Hasanovića, Salke Nukića, Begije Smajić, Vesne Mustafić, Zulfe Salihović, Abdurahmana Malkića i Dauta Tihića iz Vaših probosanskih stranaka. Moji prijatelji nisu Sreten Petrović i Momčilo Cvijetinović također odbornici srebreničke Skupštine i članovi Ratnog predsjedništva koje je imenovao Radovan Karadžić. Moji prijatelji su Srbi, koji nemaju ništa sa genocidom i neko sa kojim želim da gradim moju Srebrenicu“.

Na pomenutoj prošlonedjeljnoj sjednici SO Srebrenica zvanično je objavljena koaliciona većina u kojoj su opet i zvanično SDA i SNSD. Uz SDA su i odbornici Stranke za BiH koji djeluju kao jedno.

Građani su na nedavnom protestu najviše nezadovoljstva iskazali baš prema politici koju godinama vode ove dvije stranke i njihovi lokalni lideri. Očigledno da oni glas naroda ne slušaju, naprotiv, objelodanjuju koaliciju kojom, u Srebrenici, manje više vladaju već petnaestak godina.

Time je prestala postojati tzv. platforma u kojoj su skupštinsku većinu činili predstavnici svih stranaka koje imaju odbornike u SO Srebrenica.

Jedna od prvih promjena na rukovodećim pozicijama, pored ostalih koje izglasavaju koalicioni partneri, je izbor Medihe Smajić za direktora RTV Srebrenica. Ništa čudno, reklo bi se, da je isti odbornici nisu sa tog mjesta smijenili samo prije osam mjeseci. Obrazloženje ponovnog izbora kratko, bila je jedini kandidat na konkursu. Zato ostaje nejasno, da li tada u njenom pismu prozvani, ovako potvrđuju i priznaju sve navode koje im je Smajićeva na dušu stavila svojim pismom? Da li njenu smjenu smatraju svojom greškom koju na ovaj način žele ispraviti ili možda iza ove situacije, koju narod imenuje kao, „pljuni pa poliži“, stoje neki drugi interesi.

Jer indikativno je da su svi prozvani koje je Smajićeva imenom i prezimenom navela u svom pismu, najprije tražili i glasali za njezinu smjenu, a zatim isto tako bili jednoglasni i za njeno ponovno imenovanje ili vraćanje na mjesto sa kojeg su je oni i smijenili.

Po stranačkoj raspodjeli političkih pozicija mjesto direktora kao i većine članova u upravnom odboru RTV Srebrenice sve vrijeme od poratne obnove rada ove kuće 2010. godine pa do danas pripada Stranci demokratske akcije.