Ranka Mišić završila u bolnici

Vijesti 29. dec 201509:05 > 09:05
N1

Predsjednica Saveza sidnikata Republike Srpske Ranka Mišić sinoć je završila u bolnici nakon što je izbačena iz sale Narodne skupštine RS-a, rekla je Velka Odžaković iz Saveza sindikata RS-a.

Poslanici NSRS su kasno noćas usvojili Zakon o radu i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku. Za navedene zakone glasalo je 49 poslanika, dok opozicija nije prisustvovala glasanju. Zakonom o radu uređuje se radni odnos, prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i drugi odnosi po osnovu rada u Republici Srpskoj. Usvajanju zakona prethodili su protesti ispred zgrade Narodne skupštine RS-a. Došlo je do naguravanja predstavnika Saveza sindikata RS-a i policije, nakon što su učesnici protesta protiv Zakona o radu pokušali da uđu u Narodnu skupštinu RS, koja se očitovala o zakonu.

“Ranka (Mišić) se ne osjeća dobro. Završila je u bolnici gdje joj je urađen CT snimak glave i kontrolni pregled kičme. Ona je pretrpjela fizičko maltretrianje jer ju je obezbjeđenje vuklo po podu skuštinske sale. Mnogi poslanici su znali da je operisana prije tri mjeseca i opet su dopustili da se tako s njom postupa”, rekla je Odžaković koja je istakla da “fizička bol nije najveća koju je Mišić pretrpjela”….

“Najveća joj je bol u duši, što se nije čula radnička riječ”.

Gošća Novog dana je otkrila da su se na aktiviste sindikata vršili “strahovit protisci”.

“Policija je išla na kućna vrata našim aktivistima. Policija nikad nije pokazala niti jedna nalog za ovakve aktivnosti, a u ministarstvu su negirali da su vršili ove pritiske”.

Ipak, kako je rekla Odžaković, radnici su se odazvali na proteste i na dostojanstven način iskazali svoje nezadovoljstvo.

Radnici u RS-u su u ponedjeljak navečer izgubili bitku, tvrdi ona i dodaje da je iza njih teška noća, a da teža vremena tek dolaze.

“Oduzeli su prava radnicima da bi zaštitli svoje tajkune koji ne poštuju zakone ove države. Odlučili su radnicima oduzeti i ono malo sirotinje što imaju”.

Odžaković je objasnila koji je “problem” sa novim Zakonom o radu.

“Problem je što su prava smanjena ili potpuno ukinuta. Kolektivni ugovori su ukiniti. Sva prava su predata u ruke poslodavaca i oni potpuno odlučuju o radničkim pravima. I uloga sindikata je smanjena”, kazala je.

“Nježna poruka radnika nije ušla u tvrdo uho vlasti. Sinoć smo u sindikatu imali sastanak ali ga nismo završili jer je predsjednici pozlilo”, dodala je Odžaković koji je izrazila začuđenost da je vlasti u RS-u “postalo pravilo da se ugledaju na Federaciju BiH i njene postupke”, što se do danas nikada nije dogodilo, zaključila je ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.