Zvizdić: Prioritet kvalitetan razvoj odnosa Srba i Bošnjaka

Vijesti 29. dec 201514:07 > 14:12
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Novom Pazaru da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedna za drugu jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, "što nas vodi ka vrlo ozbiljnom razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima i kvalitetnijoj komunikacionoj povezanosti i ekonomskoj saradnji".

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Podsjetio je da je ipak, odlučio doći u Novi Pazar iako je dobio informaciju da premijeri Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Ahmet Davutoglu zbog loših vremenskih uslova jutros možda neće biti u stanju doputovati u taj grad “jer to dugujem Novom Pazaru”.

Ukazavši na značaj dobrosusjednih odnosa Zvizdić je podjsetio na ključne prioritete u vanjskoj politici BiH.

“Mogu samo ponoviti ključne prioritete koje u svojoj vanjskoj politici ima Bosna i Hercegovina, a to su mir i stabilnost u regionu, razvoj procesa pomirenja kao opće osnove za svaku vrstu političkog, ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine i Srbije i zaista na to obraćamo veliku pažnju i jako cijenimo napore koje Srbija i premijer Vučić čine u tom pravcu. Sve skupa nas obavezuje naravno više puta ponovljeno obećanje i ustvari dominantni vanjskopolitički cilj Srbije i Bosne i Hercegovine a to je sadržajnija, kvalitetnija saradnja i posebno dalji kvalitetan razvoj odnosa Srba i Bošnjaka. Na tome ćemo nastaviiti raditi i u narednom periodu”, rekao je Zvizdić nakon sastanka sa zamjenikom premijera Srbije i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem.

Zvizdić je najavio svoju skoru posjetu Beogradu i napomenuo kako će sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem na poziv turskog premijera Ahmeta Davutoglua, krajem januara boraviti u posjeti Istanbulu gdje će učestvovati na poslovnom forumu.

“S druge strane Srbija i Bosna i Hercegovina su jedna za drugu jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, što nas vodi ka vrlo ozbiljnom razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima i kvalitetnijoj komunikacionoj povezanosti i ekonomskoj saradnji”, dodao je Zvizdić.

Najvažnija je činjenica, smatra Zvizdić, da su BiH i Srbija susjedne zemlje, a politika prema susjedima zahtjeva i traži posebno senzibilne odnose i zato je dobrosusjedska politika jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine što je ključ regionalne stabilnosti.

Izrazio je spremnost učešća na biznis forumima koji će prezentirati potencijale manje razvijenih gradova i u jednoj i u drugoj zemlji.

Kao region, kazao je, bićemo spremni na vrlo ozbiljne investicije i otkloniti sve prepreke investiranju i investicijama. Prema njegovim riječima, politika ni na koji način ne smije biti prepreka dinamičnijem razvoju dviju zemalja, ali i regije Zapadnog Balkana.

Na pitanje novinara o nabavci balističkih raketa nekih od zemalja regije Zvizdić je kazao kako svi na Balkanu moraju poštovati realnost u kojoj žive. 

“Zemlja o kojoj govorite je Hrvatska koja je članica NATO-a. To je vjerovatno program koji NATO provodi za svoje članice i nije specijalna namjera Hrvatske. BiH i Srbija nisu članiice takvih saveza. BiH u tom smislu vodi politiku vojne neutralnosti, a mi imamo dinamiku obuke naših kadrova i nabavke opreme u skladu s procedurom pristupa NATO paktu. Za par mjeseci će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u što će biti još jedan iskorak ka našem krajnjem cilju, članstvu u NATO-u. Mislim da je sama priča o naoružanju dobila mnogo veći medijski publicitet nego što je zaista riječ o realnim aktivnostima”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nakon biznis foruma u Sarajevu napravljeni su određeni pomaci u cilju ujedinjavanja tržišta i zajedničkog nastupa na trećim tržištima, a kako je kazao Zvizdić, “prije toga se moramo kvalitetno transportno uvezati, a jedan od projekata na kojim radimo jeste željeznička pruga koja bi trebala povezati Beograd i Sarajevo. Mi ćemo tražiti da jedan krak sa vašeg autoputa uđe u BiH”. 

Nekoliko stotina građana okupljenih ispred zgrade općine u Novom Pazaru apluzom je pozdravilo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića prilikom izlaska iz automobila i ulaska u zgradu lokalne uprave.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon zvaničnih sastanaka koje je imao prošetao je ulicama Novog Pazara.