Ko će odgovarati za smrt dječaka Mahira Rakovca

Vijesti 04. jan 201618:51 > 18:51
N1

Tek dvadeset dana od samoubistva dječaka Mahira Rakovca u sarajevskom naselju Dobrinja stižu reakcije nadležnih. Svi osuđuju, ograđuju se i čekaju.

Kada je 14. decembra objavljena vijest da je u sarajevskoj ulici Branislava Nušića na Dobrinji 15-godišnjak skočio kroz prozor zbog straha od požara niko se nije pretjerano uzbudio. Nije bilo drugačije ni kada je potvđeno da je ipak riječ o samoubistvu.

Ovadašnjim medijima bila je mnogo važnije da se radi o posinku Dubravka Lovrenovića, uglednog profesora na sarajevskom Filozofskom fakultetu, nego što se zapravo krije iza ove tragdije.

Ogorčeni i shrvani roditelji odlučili su progovoriti. Dvije godine Mahir je bio izvrgnut vrsnjačkom nasilju svojih mučitelja u Međunarodnoj osnovnoj školi Sarajevo na koje niko nije reagovao. Nije pomoglo ni ispisivanje Mahira iz škole.

Mahirova majka Alisa Mahmutović u potresnom otvorenom pismu optužila je školu, institucije i medije,

MUP KS u međuvremenu je završio svoj dio posla u vezi sa istragom i predmet proslijedio Kantonalnom tužilaštvu. Nezvanično doznajemo da postoje indicije da je Mahir bio žrtava seksualnog zlostavljanja i da nije jedini kojemu se to desilo.

U Ministarstvu obrazovanja KS na pitanja o suspenziji škole i radu inspekcija još uvijek nisu odgovorili. Umjesto toga stiglo je opravdanje. Kako su potvrdili za N1, provode se inspekcije u navedenoj školi i raniji izvještaji komisije nisu pokazivali ništa sporno.

U međuvremenu, reagirali su iz prozvane školi uz ostalo poručivši kako se Mahirovo školovanje ne može dovesti u vezu sa njegovom tragičnom smrću.

No reagirali su roditelji putem društevnih mreža tražeći pravdu za Mahira, ali i svjedočeći. Dok su društvene mreže pune osuda, psiholozi, sociolozi i kriminalisti upozoravaju da samo osuda nije dovoljna.

Možemo samo pretpostaviti što se dešavalo u glavi dječaka koji je u haustoru ove zgrade sjedio sat vremena, zapalio svoj ruksak, na pragu svog života odlučio se na smrt.

Bez obzira što istraga pokaže, najveći dio odgovornosti snosi država i društvo, svi mi zajedno, jer se nije zapitalo i na vrijeme zainteresiralo.