Klub Bošnjaka danas o Zakonu o radu u RS

Vijesti 05. jan 201608:58 > 09:03
N1

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će danas na sjednici u Banjoj Luci Zakon o radu u tom bh. entitetu, koji je uz protivljenje Saveza sindikata i opozicije, usvojen na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS 29. decembra 2015. godine.

Time ovaj zakon ulazi u proceduru udlučivanja u Vijeću naroda RS-a, čiji klubovi razmatraju sve akte usvojene u entitetskom parlamentu, u smislu povrede vitalnog nacionalnog interesa nekog od konstitutinih naroda i ostalih.

Ukoliko nijedan od klubova ne stavi veto na Zakon o radu, predsjednik RS potpisuje ukaz o proglašenju zakona, koji zatim ide na objavu u “Službenom glasniku RS“.

Nakon što je skupštinska većina usvojila Zakon o radu u RS, Predsjedništvo Saveza sindikata RS-a je 29. decembra 2015. pozvalo entitetskog predsjednika “da spriječi uništavnje radničkih prava, na način da ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona koji je protiv volje radnika“.

Međutim, Dodik je isti dan odgovorio da će potpisati ukaz o proglašenju Zakona o radu u RS.

Sindikalci su najavili da će ići u daljnju, pravnu borbu kroz obraćanje Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti o načinu donošenja ovog zakona.

Međutim, u tu proceduru se može ići tek nakon što zakon stupi na snagu.

Tada već i zvanično počinje njegova primjena u RS.