Mještani Kravica već 23 godine Božić slave sa gorčinom

Vijesti 05. jan 201617:05 > 19:22
N1

Anđa Đukanović 23 godine traži muža koji je nestao na Božić 1993. godine. Taj dan nije bila tu već sa djecom u izbjeglištvu.

Do napada došlo na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, kada je bosanskohercegovačka vojska, kojom je komandovao Naser Orić, iz izgladnjele Srebreničke enklave pod opsadom napala selo Kravica koje su branile seoske straže i vojska Republike Srpske.

“Bilo je mnogo ranjenih, temperature su bile niske, prevoza nismo imali nikakvog i bili smo blokirani. Uspjeli smo jedan dio probiti i iznijeti ranjene, a mrtvi su tu bili do oslobođenja Kravice. Gdje su ubijeni, tu su i ležali. Moju taštu su zaklali kod moje kuće”, otkrio je Zoran Vasić.

Porodice su ogorčene što još niko nije odgovarao za ovaj zločin i što nema istrage u Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Ovih dana vidimo da se privode na saslušanje pa puštaju. Podignuta je optužnica, ali se zločinac brani sa slobode. Nama, porodicama, treba bar jedna pravosnažna sudska presuda. Bar jedan zločinac na dugo godina iza rešetaka. Inače je ovo, kako mi gledamo, samo bacanje prašine u oči pred dane masovnih stradanja na ovim prostorima”, tvrdi Radojka Filipović iz Udruženja zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Opštine Bratunac.

Božić se u Kravici od 1993. slavi sa gorčinom, kažu mještani.

Presudom Žalbenog vijeća, Haški tribunal je 2008 godine oslobodio Nasera Orića krivice za zločine počinjene nad Srbima u Kravici i okolini Srebrenice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić…