Sivro: Škola i društvo zakazali u slučaju Mahira Rakovca

Vijesti 05. jan 201621:46 > 22:22
N1

Saud Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, uputio je izraze saučešća porodici Mahira Rakovca koji je tragično preminuo sredinom decembra nakon što je skočio sa osmog sprata zgrade u kojoj je živio sa roditeljima.

Kako je kazao, Sindikat je u posljednje tri godine upozoravao sve nadležne institucije u Kantonu Sarajevo da se poduzmu konkretni i učinkoviti koraci ka plaćanju i usmjerenju predškolskog i osnovnog obrazovanja na odgoj.

“Odgojna komponenta je izuzetno loša. Za nju se godinama ne izdvajaju sredstva uopće. U centru pažnje do sada su bili ministri, vlade školski odbori, mandati direktora… Malo se govorilo o djeci, posebno o onima koji žive i odrastaju u porodicama lošeg socioekonomskog statusa. Roditelji se bave time kako preživjeti, prepušteni sami sebi. Škola je preuzela ulogu roditeljstva. U mnogim slučajevima nije opravdala očekivanja u smislu da preuzme tu ulogu. Nažalost, ovakvi slučajevi se dešavaju i mi izražavamo duboko saučešće porodici i roditeljima. Pozivamo sve nadležne institucije i pojedince koji na bilo koji način mogu svojom aktivnošću pomoći da se ovako nešto ne dešava”, kazao je Sivro.

  Kako je kazao, škola bi se trebala više posvetiti ovakvim slučajevima.

“Budući da se radi o privatnoj ustanovi u kojoj Sindikat nema podružnicu niti imamo članove Sindikata tamo, ne možemo govoriti o odgovornosti nastavnika i ostalih radnika u školi. Ali, sigurno možemo kazati i već sada presuditi i školi kao ustanovi i društvu da je zakazalo na ovakvim slučajevima”, kaže predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

On je izrazio nadu da u budućnosti Akcioni plan za prevenciju maloljetničke delikvencije neće biti samo mrtvo slovo na papiru i da će se društvo više angažovati u sprečavanju ovakvih slučajeva.

“Otvoreno smo govorili o tome da imamo slučajeva ne samo vršnjačkog nasilja već i seksualnog iskorištavanja, mita i korupcije. Na najmanju promjenu ponašanja kod učenika nastavnik i učitelj trebaju reagovati. Pravi nastavnici reaguju ali, nažalost, ima i onih koji su zalutali”, kazao je Sivro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.