"Sprovesti istragu i sankcionisati odgovorne"

Vijesti 06. jan 201622:20 > 22:24
Ilustracija

Udruženje za saradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini (USRŠBIH) povodom tragičnog događaja stradanja četrnaestogodišnjaka Mahira Rakovca u Sarajevu zbog vršnjačkog nasilja najoštrije osuđuje odgovorne za ovaj brutalni nasilni čin, a porodici i roditeljima učenika upućuju iskreno saučešće, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pozivamo nadležne organe i institucije da u okviru svojih nadležnosti sprovedu istragu i sankcionišu odgovorne. Ovom prilikom ukazujemo na veliki problem vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini, te pozivamo roditelje da ne zatvaraju oči, već ulože veću brigu i odgovornost u odgoju svoje djece, te da sarađuju sa školama i adekvatno reaguju na probleme nasilja kod djece i mladih i zajedno sa školama ulože napore da se problemi rješavaju”, navodi se u saopćenju.

Također, pozivaju sve škole da odgovorno i ozbiljno pristupe problemu vršnjačkog nasilja.

“Naše udruženje već dugi niz godina ukazuje na ovaj problem i bavi se njime, urađen je veliki broj istraživanja nasilja među djecom i nad djecom, edukacija, različitih kampanja i aktivnosti. Sve škole su u Bosni i Hercegovini dobile Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama i Protokole o postupanju u slučajevima nasilja, te su sva Ministarstva obrazovanja preporučila korištenje ovog Kodeksa u kojem je posebno naglašen dio da škole moraju biti zdravo i sigurno okruženje za djecu. Preporučeni su svi preventivni i interventni postupci radi zaštite od nasilja u školi. Molimo sve škole da primjenjuju smjernice i uputstva, kako bi se nasilje u školama eliminisalo ili smanjilo na najmanju mjeru. Neophodno je raditi i sa žrtvama nasilja i sa počiniocima nasilja, kao i sa roditeljima”, poručuju iz Udruženja za saradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini.

I na kraju dodaju kako ovaj zadnji tragični događaj gubitka mladog života treba biti opomena da svi svoj posao rade odgovorno.

“Neka nam ovaj zadnji tragični događaj gubitka mladog života bude zadnja opomena da svi svoj posao radimo odgovorno, i roditelji, i nastavnici i škole, te da zajedno radimo, ne zanemarujemo ovaj problem, i kada se pojavi da ga na vrijeme uočimo i prijavimo, te poduzmemo sve odgovarajuće aktivnosti za njegovo rješavanje”, piše u saopćenju za javnost USRŠBIH.