Šaćir Filandra: Iza Dana Republike Srpske stoji Beograd

Vijesti 08. jan 201609:42 > 09:49
N1

Sutra, 9. januara se slavi Dan Republike Srpske. Slavlja će biti, uprkos odluci Ustavnog suda da je taj praznik neustavan, te da je diskriminatoran prema konstitutivnim narodima RS. Dolazak na obilježavanje Dana RS najavio je i vrh države Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Član predsjedništva BiH, Mladen Ivanić je ovim povodom kazao da RS neće prestati slaviti Dan RS jer RS ne priznaje Ustavni sud BiH.

U sarajevskom N1 studiju gost Teme jutra bio je Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a iz Banjaluke se javio Miloš Šolaja, stručnjak za međunarodne odnose.

“Problem oko Dana Republike Srpske je star i kompleksan. Dolazi u formi sudskog rješenja, a tiče se načina i oblika političkog simboliziranja. Do sada, nismo imali sreće sa simbolima, grb i himnu je nametnuo Visoki predstavnik u BiH. Na nivou države nikada nije donesen Zakon o praznicima”, kazao je Filandra u uvodu.

“Beograd ovdje vodi stvari već 20 godina. Akcenat je na degradiranju Ustava BiH i istiskivanju Međunarodne zajednice iz BiH. Iza svega stoje naravno mali pragmatični interesi, odnosno da se neko može baviti kriminalnom i pljačkom, a da mu niko ne može ništa”, dodao je dekan Filandra.

Miloš Šolaja je kazao da 9. januar, datumski puka slučajnost. Dan RS-a se slavi na dan krsne slave, a simbolički, da se željelo da RS ima sveca kao simbola, to bi bio 27. januar, Dan svetog Save.

Šolaja je dodao da je 1992. godina bila jako dinamična, i datumi se nisu povezivali kao danas.

“Složio bih se sa Filandrom oko širih zahvata. Nema zajedničkih propisa i stavova oko obilježavanja važnijih datuma. Imali smo i u prošlom sistemu sličnih situacija, koje ne vode ka rješavanju stvari”, pojasnio je stručnjak za međunarodne odnose.

“Bolje bi bilo da je Ustavni sud uzeo to da riješi, oko važnih državnih datuma. Previše je to jednostavno urađeno za komplikovanu materiju. Ove godine, Dan RS je apsolutno legalan, i niko ne može zabraniti obilježavanje tog praznika, ali u cijeli proces se ušlo jako neoprezno”, ističe Šolaja.

“Niti jednom državom se ne može upravljati iz vana. Trojica ljudi koji ne žive u BiH da rješavaju stvari ovdje ne ukazuju na svijetlu budućnost. BiH mora da nauči živjeti bez miješanja sa strane”, pojasnio je svoj stav oko prisustva Međunarodne zajednice u BiH.

“Uvijek se računa na spoljni element, i to je situacija koja diže tenzije u BiH. Ako ustavni sud bude rješavao sve probleme Bosne i Hercegovine, onda je budućnost maglovita”, kazao je Šolaja.

Osim kršenja odluke Ustavnog suda, proslavljanjem 9. januara, krše li institucije RS i vlastiti ustav? 9. januar bi trebao biti sekularni praznik.

“Ovo su jako diskutabilna i komplicirana pitanja i cijela stvar ne ide u dobrom pravcu. Problem može biti kompleksan ako ga takvim napravimo, kao što može biti i obrnuto”, dodao je Filandra.

Dodao je još da cjelokupnu situaciju političke stranke koriste za svoje probitke, te da priča dolazi u lošem trenutku za BiH.

“Vijeće ministara je pred pozitivnih zamahom, a cijeli čin vraća stvar u nazad. Određene stranke u RS za vlastite interese, a praznik kjao praznik se koristi za to”.

Za kraj, oba sagovornika Minele Jašar u N1 studiju su upitana šta to 9. januarau u Banjaluci može reći Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

“Daje se preveliki značaj manifestaciji. I Izetbegovićeve riječi su oštre, obzirom na set pozitivnih susreta sa Beogradom. Otvara se nova relacija u kojoj Vučić i Izetbetgović imaju konstruktivnu ulogu. Na Balkanu očigledno se ide dva koraka naprijed, pa jedan unazad”, kazao je Filandra.

On je dodao da Vučić ima sjajnu komunikaciju sa BiH: “Ovdje se jedno govori, drugo radi, a treće misli. Odnosi Sarajeva i Beograda su u uzlaznoj putanji, a pojedinačne manifestacije to ne bi trebale narušiti, niti mogu zbog privatnih interesa”.

Šolaja misli da će Vučić od domaćina u Banjaluci tražiti da u BiH nastave sa procesom dijaloga, kada je o otvorenim pitanjima riječ.

Kazao je i to da je odluka Ustavnog suda oko Dana RS dolazi u nevrijeme, ali da je i pokrenuta od onih koji (loše) vode pitanja reformske agende.

“Što to Bakir Izetbegović mora pokrenuti sada, stoga imamo negativan udarac i stav. Iza praznika RS se kriju velike količine politikantstva na nivou cijele BiH”, dodaje.

Za kraj, Šolaja je istakao da je Aleksandar Vučić faktor stabilizacije na Balkanu, te da mu BiH dođe kao izlet zbog pregovora sa Prištinom, a da BiH mora dati svoj doprinos tome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.