Subašić: Gora situacija za povratnike sada nego 1995.

Vijesti 11. jan 201611:01 > 11:01
N1

Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" sutra putuju u Haag gdje će se sastati sa Glavnim tužiocem Sergeom Brammertzom.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine 26. januara će, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, početi suđenje ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću zbog optužbi za zločine 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca. Odbrana sumnja na legitimnost svjedoka.

Samir Avdić, nedavno je u svojoj izjavi pred kamerama izgovorio i otkrio detalje vezane za predstojeći sudski proces Naseru Oriću, optuženom pred Sudom BiH za ratne zločine na području Srebrenice. Avdić je naveo da su ga Sigurnosne službe Srbije uhapsile u Bosni i Hercegovini, prevezle u Srbiju i pet godina držale u pritvoru, kako bi ga natjerale da svjedoči protiv Orića. Kako tvrdi, njegove izjave potpisane pod prisilom citirao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u junu ove godine, kada je Orić uhapšen u Švicarskoj. Avdić je u nedavnoj izjavi za FACE TV kazao da su ga “danima prebijali da potpiše unaprijed pripremljene montirane izjave protiv Orića”. Samir Avdić je kao moguće svjedoke u “slučaju Orić” naveo jednog Bošnjaka, koji živi u Puračiću kod Lukavca, svog poznanika iz Suhe kod Bratunca, trećeg svjedoka nastanjenog na Ilidži i jednog oficira Armije BiH. Navedeni svjedoci su, prema Avdićevoj izjavi, plaćeni od srbijanskog tužilaštva, kako bi lažno svjedočili u procesu protiv Orića, a moguće i drugih oficira i pripadnika Armije RBiH. Tužilaštvo BiH je nakon ovog Avdićevog iskaza, odustalo od njega kao ključnog svjedoka u “slučaju Orić”.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Majke Srebrenice”, također sumnja u legitimnost svjedoka.

“Predstavnici udruženja će otići kod Theodora Merona kako bi ukazali da Srbija uvodi lažne svjedoke protiv Nasera Orića. Svjedoče ljudi koji su optuženi za razna kaznena djela”.

Murat Tahirović, predsjednik udruženja žrtava i svjedoka genocida, rekao je da poznaje Samir Avdić kazavši da je on “labilna ličnost”.

“Znamo o kakvom se svjedoku radi, labilnoj ličnosti koja je podložna manipulaciji. U Haagu ćemo iznijeti argumente i pokušati dokazati da se radi o lažnim svjedocima. Znamo šta želimo, a vidjet ćemo šta ćemo dobiti”, ističe Tahirović.

Dodao je da Srbija i dalje vodi agresiju protiv BiH.

“Srbijanska služba sigurnosti zajedno sa njihovom policijom vršila je obradu ovih ‘svjedoka’. Srbija i dalje vodi specijalni rat i agresiju na BiH. Ponaša se kao regionalni policajac”.

Udruženje “Majke enklave Srebrenice i Žepe” reagovale su i u povodu hapšenja po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine istakavši da je ovo još jedan proces u kojem se genocid u Srebrenici politizira, a žrtve “izvlače najdeblji kraj”.

Ovo udruženje je naglasilo da je hapšenje Suada Smajlovića, povratnik u Srebrenicu, direktna poruka svim Bošnjacima povratnicima u RS.

“Dvadeset godina smo preživljavali i sad nam se opet sudi. Žrtve smo raznih politika i očigledno je da pravdu ne možemo dobiti u BiH”, smatra Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja “Žene Podrinja”.

Subašić je otkrila da se u subotu, 9. januara, dogodio incident kojem su bile izložene Majke Srebrenice.

“Imali smo provokaciju od mladića koji nisu ni bili rođeni u vrijeme rata. Mahali su pred nama zastavom sa mrtvačkom glavom te su nam govorili svakakve stvari. Policajci su to samo nijemo posmatrali”, rekla je Subašić koja je zaključila da je sada za bošnjačke povratnike “gora” situacija nego 1995.

“Sad nam je teže nego 1995. Onda smo imali nade da su nam muževi i djeca živi, a sad…”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.