Bosna Sema: Spremni smo najstrožije kazniti počinitelje

Vijesti 11. jan 201611:07 > 11:08
N1

Nakon tragične smrti Mahira Rakovca koji je pohađao Internacionalnu osnovnu školu, oglasili su se iz Bosna Sema odgojno obrazovnih institucija te izrazili sućut i saosjećanje sa porodicom tragično preminulog bivšeg učenika ove škole.

“Posebnu sućut i suosjećanje upućujemo porodici malog Mahira koji na našu veliku žalost više nije sa nama. Kako su Bosna Sema odgojno obrazovne institucije i ustanove kojima je primarna funkcija odcgoj i obrazovanje smatramo da od 1996. godine od kada i aktivno djelujemo u Bosni i Hercegovini činimo mnogo na promociji odgoja i obrazovanja generacija mladih i uspješnih ljudi koji su ujedno bili ili jesu naši polaznici”, naveli su u saopćenju.

Kako djelujemo na širem prostoru Bosne i Hercegovine, navode, primarno smo usmjereni i na očuvanje historijskog ali i kultirnog naslijeđa Bosne i Hercegovine te promociju Bosne i Hercegovine kroz direktni obrazovni porces kojeg pohađaju ne samo učenici iz Bosne i Hercegovine nego i iz cijelog svijeta.

“Tim više smo dužni da poštujemo sve zakone i pravilnike Bosne i Hercegovine kako kroz realizaciju odobrenih nastavnih planova i programa tako i kroz direktno poštovanje Ugovora o osnivanju Bosna Sema obrazovih institucija koje čine predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteti i univerziteti u kojima se provodi nastavni plan propisan zakonima pisanim u BiH”, stoji u saopćenju.

“Zbog svega navedenog smo duboko potreseni nemilim događajima koji su se kako navode mediji desili unutar školskog kompleksa. Vrata naših obrazovnih institucija su otvorena za svaku vrstu saradnje sa institucijama koje rade na rasvjetljavanju ovog nemilog događaja. Svi podaci koje bi eventualno bili potrebni za efikasniju i ažurniju istragu su dostpuni po zahtjevu istražnih organa, bilo da se radi o pojedinačnim detaljima ili pisanoj korespodenciji koju evidentiramo i arhiviramo”, navode u saopćenju.

Bosna Sema odgojno obrazovne institucije će u narednom periodu dati punu podršku istražnim organima kako bi se što prije i efikasnije kaznili počinitelji u skladu sa finalnim rezultatima istrage.

“Ukoliko rezultati finalne istrage budu upućivali na polaznike ili uposlenike odgojno obrazovnih institucija Bosna Sema, spremni smo najstrožije kazniti počinitelje te sve podatke vezano za konkretan slučaj predati primarno istražnim organima a nakon toga uputiti i javnu osudu kako bi se dodatno počinitelji diskreditirali i trajno osudili na najstroži mogući način”.