Mahmutović: Mahir je kažnjavan jer ne nosi markiranu odjeću

Vijesti 12. jan 201607:35 > 07:42
Facebook

"Mahira su kažnjavali jer je došao iz Tuzle. Mahira su kažnjavali jer nije nosio markiranu odjeću... Život mog djeteta vrijedi 60.000 KM, po šest hiljada školarine za desetak djece koji su učestvovali u zlostavljanju", izjavila je Alisa Mahmutović, majka dječaka Mahira Rakovca koji je izvršio samoubistvo.

Bosnu i Hercegovinu još potresaju reakcije oko samoubistva 14-godišnjeg dječaka Mahira koji je pohađao internacionalnu školu u sarajevskom naselju Ilidža. U emisiji Pošteno na FTV, gostovali su Dubravko Lovrenović i Alisa Mahmutović, te Azra Mujkić, majka jedanaestogodišnjeg dječaka Haruna koji je prije godinu život izgubio u školskoj učionici, prenosi RadioSarajevo.ba

Mahirova majka, Alisa Mahmutović, javnosti se obratila pismom u kojem navodi kako je Mahir bio žrtva vršnjačkog, čak i seksualnog zlostavljanja na najbrutalniji način. Mahirov očuh Dubravko Lovrenović je ispričao kako Mahir nije jedini zlostavljani u pomenutoj školi. Zasad je poznato da je žrtva vršnjačkog zlostavljanja bio još jedan dječak.

Roditelji su otvoreno razgovarali o detaljima koji su doveli do smrti njihove djece.

Dubravko Lovrenović je otkrio kako namjerava otići u Tužilaštvo i dati izjavu o navodima da su poslali dvije osobe u školu.

Dragi zabrinuti roditelji, čije potpise ne mogu dešifrirati ni vrhunski grafolozi, ne služite se neinteligentnim potezima da biste me optužili da sve radim iz političkih interesa. Moj Mahir nije politički interes. Ne zaboravite šta sam rekao prije, pošaljite vašu djecu da halalimo onima, koji nisu silovali“, kazao je između ostalog, Lovrenović.

“Mahira su kažnjavali jer je došao iz Tuzle. Mahira su kažnjavali jer nije nosio markiranu odjeću… Život mog djeteta vrijedi 60.000 KM, po šest hiljada školarine za desetak djece koji su učestvovali u zlostavljanju.

Ne možete halaliti nekome, ko halal ne traži. Ako se nastavi ovakvo autokracijsko vođenje škola, na čijem su čelu neosjetljivi direktori koji štite takvu djecu, škole će postati inkubatori za psihopate. Ovo nije samo naša priča, ovo je priča cijelog društva”, ispričala je Alisa, dodavši kako namjeravaju osnovati Fondaciju Mahir i Aleksa (u Srbiji je 2011. skokom sa zgrade samoubistvo izvršio 14-godišnji Aleksa Janković, vjeruje se zbog nasilja u školi), kako se ovaj slučaj ne bi zaboravio i da se više nigdje ne ponovi.

Od smrti jedanaestogodišnjeg Haruna prošlo je godinu, a njegovi roditelji još uvijek nemaju odgovore. Iako u zeničkoj školi tvrde kako je sve nesretni slučaj, obdukcija je pokazala kako je dijete zadobilo smrtnosni udarac u glavu.

“Čula sam brojne verzije o smrti svog djeteta, počevši sa tim da je zapeo nogom za stol i pao. Odšteta u ovom slučaju je 20.000 KM. Eto toliko vrijedi život mog sina. Jedina satisfakcija bi za nas bila istraga u školi, odgovori o tome šta je škola mogla da uradi, a nije. Pitala sam ih ‘a šta ako se opet desi’ i dobila samo slijeganje ramenima”, kazala je večeras majka Azra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook