Koliko još Mahira: FBiH nema bazu vršnjačkog nasilja

N1

Sutra se navršava mjesec dana od tragične smrti 14 - godišnjeg Mahira Rakovca. Slučaj je još uvijek u Tužilaštvu KS. Prikupljaju dokaze.

Zbog interesa istrage, ne daju nikakve informacije do kojih je policija došla prije nego je slučaj proslijeđen.

Da je Mahir bio seksualno i psihički maltretiran jučer je posvjedočio njegov očuh Dubravko Lovrenović. Iskaz je dao Tužilaštvu. I dostavio nove dokaze i imena pojedinaca koji će pomoći u istrazi.

Prijavljeno je i da se dječak kojeg su isti dan silovali zajedno s Mahirom do sada tri puta pokušao ubiti. Iskaz će sutra dati i Mahirova majka Alisa.

Koliko je još sličnih slučajeva nije poznato. FBiH nema bazu podataka o vršnjačkom nasilju. To otežava rad institucija koje bi trebale raditi na prevenciji i suzbijanju nasilja među djecom.

“Vršnjačkog nasilja je bilo i prije ovog slučaja. Mi u ZDK imamo primjere, ali mi nemamo metodologiju kako da na pravi način to evidentiramo niti imamo primjere kako to da radimo za svaku školsku godinu unazad”, kaže Mensur Sinanović, ministar obrazovanja ZDK.

Na koordinacijskom sastanku federalnih ministra obrazovanja donešene su preporuke kako se boriti protiv ovog problema:

“To je jači policijski nadzor, edukacija nastavnog osoblja, menadžmenta škola, roditelja. Oni su ti koji odgajaju djecu, ne samo škola i naravno edukacija učenika”, rekla je Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja FBiH.

Od cijelog slučaja ogradila se Ambasada Turske u BiH. Ističu da Internacionalna škola koju je pohađao Mahir Rakovac nema nikakve povezanosti sa državom Republike Turske.

“Ambasada Turske pomno prati slučaj Mahira Rakovca. U Turskoj su u toku sudski procesi protiv grupe sa kojom su ideološki povezani i upravitelji ovih škola, pod optužbom da je “osnovala oružanu terorističku organizaciju”. Turska nikako ne stoji iza tih škola i njihove grupe, te građane poziva da budu oprezni u vezi spomenutih škola i grupe.”

Federalni ministri su apelovali na kantonalna ministarstva u čijoj nadležnosti se privatne škole nalaze, da pojačaju inspekcijski nadzor i tražili da preispitaju svaku pojedinačnu školu na koji način su registrovane u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook