Dodik ne zna kad je kupio vilu: Nema potrebe da pamtim

Vijesti 14. jan 201608:05 > 10:27
N1

Gostujući u emisiji Upitnik na Radio-televiziji Srbije predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik govorio je i o kupovini vile na Dedinju u Beogradu, načinu na koji je dobio kredit i od Pavlovića banke i kako ga finansira.

Srpska demokratska stranka je u novembru prošle godine protiv Dodika i više osoba iz Pavlović banke podigla krivičnu prijavu zbog toga što mu je navedena banka 2008. godine omogućila podizanje kredita u iznosu od 750.000 eura kako bi kupio vilu na Dedinju. U prijavi se navodi da je predsjednik RS vilu platio godinu dana ranije prije nego mu je odobren kredit kako bi pokrio pitanje porijekla novca.

“Kad je Komercijalna banka u stečaju prodavalu tu vilu došao sam u poziciju da imam informaciju o tome i zamolio sam tada u Pavlović banci, sagledao mogućnosti da dobijem krediit i kako bi to mogao platiti”, kazao je Dodik.

Autorica i urednica Olivera Jovićević upitala je Dodika kada je platio vilu na Dedinju, 2007. ili 2008. godine.

“Svi su podaci tamo. Nema potrebe ni da vama čak objašnjavam niti da pamtim. Uzet je kredit iz Pavlović banke, plaćen je ovaj objekat”, kazao je Dodik ne spominjući godinu kupovine.

Međutim, na insistiranje urednice da javnosti kaže koje je godine kupio vilu na Dedinju, Dodik je kazao da on nije u istražnom postupku da mu postavljaju ovakva pitanja.

“Nema ni potrebe dan znam. Šta vi hoćete da kažete? Da sam kupio 2000. godine i da sam nešto muvao? Nisam. To sam platio kreditom, a banka je kasnije stavila hipoteku na to i danas se taj kredit otplaćuje iz sredstava rentiranja tog objekta koji je izdat. Ono što dobijem kao mjesečnu naknadu za izdavanje pokriva ratu kredita. To je pod hipotekom. Jeste, 2007. ili 2008., nema potrebe da pamtim, zašto bih ja pamtio datum?”, kazao je Dodik.

Jovićević je Dodika upitala da li na ugovoru postoji pečat Vlade Republike Srpske?

“I vi kada uzmete kredit doći ćete ovdje u vašu službu i neko će  na neki dokument udariti pečat”, odgovorio je Dodik.

N1

Na kupoprodajnom ugovoru za stan ne postoji pečat firme, bio je komentar urednice.

“Nikakve vladine odluke o tome ne postoje, ništa ne postoji, nemam pojma o čemu govore… Ne znam ništa o tome niti stojim iza toga, niti sam to vidio”, kazao je Dodik.

Ima li pečata Vlade RS na kupoprodajnom ugovoru, upitala  je urednica Jovićević.

“Ne znam, ja ga nisam vidio. Ali nisam ni dužan da znam. To nema veze, ne znam zašto insistirate na ovome. Ja sam mislio da će ovo biti ozbiljnije”, odgovorio je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.