Šuvalija: Djeca nasilje vide svuda, posebno na internetu

Vijesti 14. jan 201608:44 > 08:52
N1

Mustafa Šuvalija, potpredsjednik Udruženja psihologa FBiH i profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka, u temi jutra govorio je o vršnjačkom nasilju.

Na pitanje šta je vršnjačko nasilje i kako ga prepoznati, Šuvalija je rekao kako je to verzija agresivnog ponašanja, drugim riječima nasilje među djecom.

Karakteristike vršnjačkog nasilje su da se nasilje dešava kontinuirano i da onaj ko vrši nasilje zloupotrebljava poziciju moći u odnosu na žrtvu, a tu mu poziciju daje fizička snaga i status u vršnjačkoj grupi“, istakao je gost Novog dana.

Koje su glavne karakteristike nasilnika i žrtve?

Žrtve treba razlikovati na potencijalne i na one koje su već bile viktimizirane, iako se karakteristike razlikuju u intenzitetu, a ne u vrsti. Jedna od karakteristika jeste da sami sebe procijenjuju kao fizički slabašne i da ih svi ostali doživaljavaju tako. Druge osobine, psihološke ili društvene, su posljedice izloženosti nasilju. Depresija se npr. intenzivira nakon nasilja“, kazao je profesor i dodao da su takva djeca isključena iz vršnjačkih grupa, označena kao nepoželjna, a nasilje prema njima je “nagrađeno” odobravanjem vršanjaka.

Kako djecu uputiti da razgovaraju sa roditeljima?

Jedna od glavnih prepreka je strah od nepoželjnih reakcija starijih osoba kojima bi se povjerili. Djeca rade kalkulaciju tj. da li će posljedice biti dobre ili loše po njih nakon otkrivanja događaja“, odgovorio je Šuvalija.

Gdje djeca vide nasilje i kako djelovati preventivno ukoliko vide nasilje?

Na internetu je sve dostupno. Roditelji možda ne sumnjaju u svoju djecu, ali na internetu mogu vidjeti sve bez restrikcija. Dijete ne mora biti izloženo nasilju da bi poželjelo da vrši nasilje. Mehanizam je isti i ako vidi nasilje, posebno ako je nasilje legitimizirano od strane vršnjačke grupe“, smatra potpredsjednik Udruženja psihologa FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.