Rafinerija Brod glavni krivac za zagađenje Slavonskog Broda?

Vijesti 14. jan 201618:18 > 19:09
N1

Najzagađeniji grad u Evropi po indeksu kvaliteta zraka i prisustva lebdećih čestica je Slavonski Brod. Zbog svega ovog, hrvatski zastupnik Tonino Picula te još nekoliko zastupnika od Evropske komisije traže reakciju.

Iz Banjaluke demantuju povećano zagađenje, a premijerka entiteta Željka Cvijanović kaže da Hrvatskoj smeta vlasnik Brodske Rafinerije.

Jutarnja izmaglica na Savi. Gledaju je s obe strane rijeke, no vide je drugim očima.

Na pitanje da li je Rafinerija glavni krivac za zagađenje zraka dio lokalnog stanovništva smatra da jest.

U Brodu, u Bosni i Hercegovini, građani kažu da Rafinerija hrani 1.200 porodica, te da niko ne može očekivati da iz dimnjaka rastu ljubičice. U Slavonskom Brodu pak, svjedoče guše se od 2008. godine kada je ruski Zarubežnjeft pokrenuo proizvodnju i preradu sirove nafte..

Slavonski brod je i danas po nivou kvaliteta zraka i prisustva lebdećih čestica u narandžastoj boji – najzagađeniji grad u Hrvatskoj. U odnosu na zeleni Split sa svega 3,9 jedinica, index zagađenja u ovom gradu od 94 je alarmantan.

Dozvoljeno zagađenje sumporvodonikom lani je prekoračeno 110 puta, tvrde s hrvatske strane Save. S obzirom da je u BiH stupio na snagu SSP, traže reakciju Evropske komisije.

Službeni Zagreb poručuje kako nema utjecaj na vlasti u BiH koje jedine mogu natjerati vlasnika rafinerije da dovrši modernizaciju.

Rafinerija nafte u Brodu ima ekološku dozvolu entitetskog ministarstva ekologije iz Banjaluke. Premijerka RS Željka Cvijanović kaže da Vlada kontroliše nivo, a da su stvarne mete napada hrvatskih parlamentaraca ruski vlasnici Rafinerije.

BiH još nema jedinstven sistem mjerenja kvaliteta zraka. Mjerni pokazatelji instalirani na ulazu u Rafineriju Brod, ne pokazuju iste nivoe onečišćenja kao oni u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.