SSS BiH: Vlada želi "podvaliti" sindikat po svom nahođenju

Vijesti 15. jan 201618:38 > 19:06
N1

Propao je dijalog između Vlade Federacije i Saveza samostalnih sindikata, nakon Vladinog insistiranja na izmjenama tek usvojenog Zakona o radu.

Sindikat tvrdi da ovim izmjenama još više gube radnici. Vladu optužuju da želi da formira sindikate koji će raditi po nahođenju vlasti.

Sindikalci su napustili sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća. Negoduju jer na dnevnom redu nisu bile izmjene Zakona o radu, koje je Vlada utvrdila dan ranije. Kako kažu u sindikatu – mimo njihove saglasnoti.

Problem je u predloženim izmjenama, kojim se predviđa da Vlada bez obavezne saglasnoti socijalnih partnera utvrđuje najnižu platu, koja sada iznosi 406 KM.

Također, želi smanjiti potreban procenat za reprezentativnost, što bi značilo da bi ubuduće, umjestog jednog sindikata, moglo biti i pet ili više, što u Savezu samostalnih sindikata smatraju podvalom aktuelne vlasti. Obezvrijeđuje se, kažu, i Opći kolektivni ugovor, jer bi on, po novim izmjenama, bio niži akt od Zakona o radu.

Tako mora biti odgovara premijer.

“Jedna od novina je da u korištenju prava iz ovog seta, najstariji je zakon, ne može neki drugi ugovor, kolektivni ili granski biti stariji od zakona”, kazao je Fadil Novalić.

Poslodavci, kojima je nedavno Vlada ukinula reprezentativnost, kažu da će im biti vraćena naredne sedmice. I oni su skloniji stavu da Vlada odustane od ovih zakonskih izmjena.

Protiv su i u opozicionom SDP-u.

Predložene izmjene dolaze četiri i po mjeseca od usvajanja novog Zakona o radu. Tada je Savez sindikata organizirao demostracije ispred zgrade Parlamenta Federacije, kada se pojavilo 10 hiljada ljudi. Kakav će sada biti odgovor sindikata nisu otkrivali, ali će konačnu odluku donijeti u utorak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.