Zemaljski muzej je živ ali još uvijek ne diše punim plućima

Vijesti 15. jan 201618:57 > 19:26
N1

Nakon što je Zemaljskom muzeju prije nekoliko mjeseci udahnut novi život, očekivalo se da će finansijski problemi biti riješeni. No, oni su prisutni i danas. Da li je Zemaljski muzej ponovo pao u zaborav?

Zemaljski muzej BiH zvanično je otvoren 1888.godine, preživio je tri rata, no u teškom položaju našao se prije tri godine nakon što su većim dijelom obustavljeni grantovi za sedam institucija kulture jer njihov pravni status nije riješen. Ipak, nakon dugotrajne borbe i građanskih akcija muzej je konačno otvoren.

Danas, četiri mjeseca nakon što je Zemaljski muzej BiH otvoren mnogobrojni posjetioci su zainteresovani za njega. Osim organizovanih posjeta, građani BiH veeoma su zainteresovani te muzej svakodnevno posjeti preko 200 ljudi.

Nažalost, još se ne može isplatiti dug za 41 uposlenika muzeja. Rješenje ove finansijske situacije predviđeno je memorandumom koji je potpisan 15.septembra, na dan otvaranja muzeja, ali postoje teškoće oko uplate sredstava.

“Započela je isplata dugova ali muzej još uvijek ne isplaćuje plate za period kada smo počeli, nego se počelo sa datumom kada je stalo, dakle svi uposlenci su sa ličnim dohocima još uvijek u 2012. godini”, kazala je za N1 Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja.

Na insistiranje mališana, porodica Gojmerac danas je bila u posjeti ovom muzeju.

“Ja se sjećam, kao dijete sam dolazio ovdje i neke stvari koje se nauče i vide prate kroz život. Djeca stiču veće bogatstvo i šire vidike”, kazao nam je Mario Gojmerac.

Ipak, ima i onih koji ovu instituciju kulture još uvijek nisu posjetili.

Prvog dana mjeseca februara Zemaljski muzej BiH obilježava 128. godišnjicu kada će biti postavljena tematska izložba. Razlog više, da ukoliko niste – posjetite muzej!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.