Skandal u MUP-u RS: Ko su specijalci osumnjičeni za pljačku

Vijesti 15. jan 201619:10 > 19:18
N1

Sedam osoba, uhapšeno je zbog krivičnog djela teško razbojništvo, i pljačke 616.000 KM, te ranjavanja radnika obezjeđenja Sector Security.

Od sedam uhapšenih, pet su aktivni specijalni policajci RS, potvrdio je resorni ministar. Specijalce su otkrile revnosne kolege iz jedinice.

Indikativno je bilo to što se svih pet umiješanih na dan pljačke nalazilo van baze, na bolovanjima, godišnjim odmorima, i nisu se javili na dužnost iako je cijela jedinica bila dignuta na vanredan zadatak.

Takođe, nezvanično, u blindiranom automobilu koji je prevozio novac nalazi se po proceduri kamera, koja je snimala pljačku.

Iako su bili u fantomkama, specijalce su kolege otkrile po tipičnom načinu kretanja, koji se uči na obuci.

Lopovi nisu zapalili automobil, kako ne bi odali svoju poziciju helikopteru koji je u to vrijeme nadlijetao Kozaru i autoput.

To bi ih moglo koštati, jer je dio dokaza prikupljen baš tu.

Pored specijalaca, dio osumnjičene grupe su i suvlasnik auto kuće Quatro, te radnik Sectora Danijel Kuzmić, koji je bio tiper, i priznao je umiješanost.

Nakon slučajeva u kojima su policajci sarađivali sa zelenašima, osuđeni za dilanje droge, nova epizoda, kaže ministar neće narušiti imidž MUP-a, već je plus zbog odlučnosti da se bori sa kriminalom u svojim redovima.

Navode da su uhapšeni specijalci bili u obezbjeđenju predsjednika RS Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović, demantovani su iz njihovih kabineta. Ministar pak objašnjava da nisu bili lično obezbjeđenje, ali specijalci mogu biti dio drugog ili trećeg prstena.

Uhapšeni Goran Paraš, u civilu je iz mase u Potočarima, izveo premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Je li bilo propusta, zataškavanja i hoće li biti ostavki, ministar jasan: “Moja ostavka je uvijek na raspolaganju onima koji su mi dali mandat. Za krivična djela odgovorni su pojedinci, oni su punoljetni”, kazao je Dragan Lukač.

Policajce osumnjičene za učestvovanje u filmskkoj pljački u septembru, uniforma i značka, poručuju iz MUP-a, neće spasiti odgovornosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.