Iz Tuzle ispraćeni tabuti četiri sestre Ribić

Vijesti 17. jan 201612:58 > 13:01
Anadolija

Sa platoa ispred Komemorativnog centra Tuzla danas su ispraćena četiri tabuta sa posmrtnim ostacima sestara Ribić ubijenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dženaza-namaz Almasi (4), Suvadi (5), Zijadi (7) i Zlatiji (13) klanjat će se danas u 14.15 sati u Skočiću kod Zvornika.

Djevojčice su ekshumirane iz masovne grobnice na Crnom vrhu, a identificirane su u decembru prošle godine. Prethodnih godina ukopani su njihovi majka Šefka i otac Ismet, a traga se još za posmrtnim ostacima dvije sestre, Ismetom i Zlatom, te dvogodišnjim Sabrijom.

Oni su sa još nekim komšijama i prijateljima strijeljani u zvorničkom mjestu Malešić, 12. jula 1992. godine, a iz porodice Ribić strijeljanje je preživio samo tada osmogodišnji Zijo. Nakon što su mu zločinci ubili devet članova porodice, a njega ranili, Zijo je ostao sam, a odrastao je u dječijim domovima.

On je danas sa suzama u očima gledao u pravcu četiri tabuta. Zijo danas nije mogao suspregnuti suze, kao što se suzdržavao tokom identifikacije.

˝Sa ovog mjesta jedino što mogu poručiti ljudima je da ne mrze jedni druge i da nije bitno ko se kako zove i preziva. Budimo ljudi˝, poručio je Zijo, koji je ranije oprostio ubicama svoje porodice, jer, kako je rekao, ne želi živjeti pod teretom mržnje.

Ispred Komemorativnog centra Zijo je od gradonačelnika Jasmina Imamovića dobio čvrsta obećanja da će se u rješavanje njegovog stambenog pitanja uključiti Grad Tuzla.

Ispraćaju tabuta sa četvero djece nije prisustvovao niko iz struktura vlasti Federacije BiH i bh. entiteta Republike Srpske.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija