U Sarajevu zakazana mirna šetnja za Mahira Rakovca

Vijesti 18. jan 201619:40 > 19:48
N1

Četdredeset dana nakon smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca, u subotu 23. januara, sa početkom u 13 sati održat će se mirna šetnja za Mahira.

Poziv svim građanima za mirnu šetnju objavljen je na Facebook grupi “Pravda za Mahira”, a kolona će krenuti ispred Trga djece Sarajeva prema Marijin dvoru do Zgrade zajedničkih institucija.

“Cilj šetnje je sjećanje na Mahira i sve druge žrtve vršnjačkog nasilja. Cilj je također pokazati nadležnima da ne odustajemo u našoj potrazi za istinom, kao i da ćemo istrajati u borbi da krivci, ko god da su oni, na pravi način odgovaraju za ono što su učinili ili propustili da učine, kako se nikad više ne bi desilo da ovakva nedjela prođu neprimjećeno i nekažnjeno.

Uprkos svemu što je proživljavao, Mahir je živio i otišao tiho i dostojanstveno. Molimo sve učesnike da uz svu svoju bol zbog nepravde dozvole da i šetnja koju posvećujemo njemu bude dostojanstvena – bez buke, uzvika, zviždaljki, transparenata, ili bilo kakvog narušavanja reda i mira. Svim učesnicima će tokom šetnje biti podijeljene ljubičaste vrpce – simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju i da ćemo se, uz minutu šutnje, Fatihu, molitvu, ili bilo koji drugi mirni i dostojanstveni način, sjetiti ne samo Mahira, nego i svih nevinih žrtava nepravde i zatvaranja očiju pred zlom”, navodi se u pozivu.