Bećirović: Uredba nije trebala FBiH i to će imati posljedice

Vijesti 20. jan 201608:32 > 08:34
N1

Gost Novog dana bio je Damir Bećirović, zastupnik u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH, Demokratska Fronta.

Bećirović je prokomentarisao jučerašnju odluku Ustavnog suda FBiH koji je proglasio neustavnom Uredbu Vlade Federacije BiH, kojom je regulisano imenovanje funkcionera u upravljačkim strukturama javnih preduzeća. “Mi smo znali i ranije da će se to dogoditi, a to je definitivno nešto što nije trebalo Federaciji i što će imati određene posljedice“, rekao je Bećirović te dodao kako bi bilo dobro da kompletna vlada podnese ostavku, ali da se to neće dogoditi jer “ne postoji ni mrva odgovornosti“. “Nažalost građani to trpe sve više i valjda će bar neko to presjeći i početi raditi po zakonima ove države”, kazao je.

“Zna se šta je neustavno, nezakonito su vršili imenovanja i tu je tačka. Ono što su prekrili to je kriminal. Nadam se da ćemo imati bar neki odgovor od pojedinih institucija“, nadovezao se Bećirović.

O mnogim pitanjima koja su ostala visjeti u zraku je kazao: “Imate masu odluka koje se ne poštuju u Federaciji. Sve dok se svi ne počnemo ponašati u skladu donesenih odluka, nećemo imati nikakve nove pomake i time nešto bolje ne može očekivati ni ova zemlja ni građani“.

Na pitanje kako da se građani ponašaju i šta da očekuju je odgovorio: “Građani imaju mogućnost svake dvije ili četiri godine da daju glas onima koje preferiraju. Ono što sada možemo očekivati je opet jedno defitinitvno pogoršavanje uslova za život jer ove vlade nisu sposobne da naprave bilo kakav iskorak. I same agende vode ka određenim podjelama, ali postoje na sreću snage koje to neće dozvoliti”.

O izmjenama izbornog zakona je rekao: “Doći će do izmjena, ali koliko ja vidim, pošto DF ne učestvuje u toj radnoj grupi, ni oni se nisu uspjeli dogovoriti šta da se radi. Sigurno da će doći do promjena, doći će do lokalnih izbora, postoje tendencije i prema megakantonima što znači treći entitet. Ovdje se radi o podjeli Federacije na dva dijela“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.