Bajramović: Rok do petka da se usvoje tri osnovna zahtjeva

Vijesti 20. jan 201610:18 > 10:30
N1

Predstavnici sindikata su se jutros okupili ispred zgrade Vlade FBiH gdje su iskazali svoje nezadovoljstvo najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH te iznijeli svoje zahtjeve.

Kako je poručio Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, održan je sastanak sa premijerom FBiH gdje su kazali da ne žele učestvovati u “socijalnom dijalogu” i dali su rok Vladi FBiH da povuče izmjene Zakona o radu FBiH.

Premijer je pokušao da mi kaže da mi imamo pogrešnu verziju izmjena Zakona o radu FBiH, što je meni bilo smiješno. Niti bilo kakva izmjena ne može ići mimo socijalnih partnera i samim tim nema veze da li je to ‘faširana’ verzija i to se nije smjelo desiti. To je ona sapunica vezana za kolektivni ugovor“, kazao je Bajramović.

Također, premijeru su uručili tri osnovna zahtjeva:

– Povlačenje iz procedure izmjena i dopuna Zakona o radu ili će u protivnom 26. januara stupiti u generalni štrajk,

– Potpisivanje usaglašenih kolektivnih ugovora,

– Otvaranje procesa potpisivanja granskih ugovora.

Bajramović je dodao da je kranji datum za usvajanje ovih zahtjeva do petka, tj. 22. januara.

N1

Mi smo usaglasili kolektivni ugovor, i može se potpisati do 22. Neka premijer da odgovor Sindikatu da neće ići u proceduru i da će potpisati kolektivni ugovor. Poslali smo poruku radničkoj klasi da će imati akt koji će im garantovati sigurnost. Granski su čak bitniji u nekim stvarima kako bi imali sigurnost“, dodao je.

Ukoliko se ne usvoje zahtjevi sindikata, najavljeni su protesti 26. januara.

“Ukoliko Vlada FBiH do tog termina ne uradi ove stvari i ne dobijemo čvrste garancije, za 26. januar je najavljen protestni skup ispred zgrade Vlade FBiH na kojem će, pored ovih zahtjeva, biti uključen i zahtjev za smjenu premijera Fadila Novalića. Delegacija Sindikata neće dalje učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH”, kazao je Bajramović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.