Ispunjenje tri ključna uslova ili sindikalici na ulicama

Vijesti 21. jan 201619:01 > 19:19
N1

Neizvjesno je da li će Zakon o radu u Federaciji BiH već naredne sedmice doživjeti svoje izmjene u parlamentarnoj proceduri. Premijer Federacije tvrdi, izmjena neće biti dok se ne usaglase i sa poslodavcima i sa sindikatom. Oni pak ostaju pri ranije dogovorenom kolektivnom ugovoru, i kažu kako novim usaglašavanjima nema mjesta.

Panika je zavladala u Domu sindikata nakon što je za 26. januar zakazana sjednica Predstavničkog doma Federacije BiH. Na njoj su se prema njihovom mišljenju u hitnoj proceduri trebale naći izmjene Zakona o radu, koje je utvrdila Federalna vlada. Međutim, premijer tvrdi, Zakon o radu kao tačka dnevnog reda na sjednici uopšte nije predviđen.

Nema tamo zakona o radu. Dakle, nama se ne žuri. Mi smo samo poučeni defektima koji smo tamo našli u kolektivnom ugovoru koji su poništili Zakon o radu, pripremili tehničke izmjene koje treba usaglašavati, ali sad govorimo o kolektivnom ugovoru“, rekao je premijer FBiH, Fadil Novalić.

Iako je okvirni sporazum o kolektivnom ugovoru nakon napornih konsultacija i pregovora između predstavnika sindikata i poslodavaca usaglašen, Vlada je, iako nije učestvovala u dijalogu imala zamjerku na dogovoreno. Ranije usvojeni Zakona o radu, bez konsultacija, dobija novi oblik. Sporne stvari – minimalna plata, minuli rad, manje kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plate, reprezentativnost i sindikata i poslodavaca.

Ljudski je da me upoznaš sa aktom koji namjeravaš dati u paralamentarnu proceduru“, kazao je Ismet Bajramović, predsjednik SSS.

A kakva bi uopšte bila sudbina ovih izmjena ukoliko dožive parlamentarnu proceduru, neizvjesno je. Trenutno one u političkim krugovima nisu top tema. Do sada su se izjasnili jedino predstavnici SBB – nove izmjene će podržati samo ako sve tri strane u pregovorima budu za to.

Želimo da se postigne koncenzus, odnosno da sve strane u određenom trenutnku povuku i malo snize svoje stavove, i da postignemo dogovor, i naravno da ćemo mi biti dio dogovora, a ne problema“, rekao je Fuad Hadžimehmedović, delegat SBB u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Socijalni partneri ne mogu da se dogovore čak i oko termina sastanka.

Iako je premijer Federacije najavio, predstavnici Sindikata u ovoj zgradi u 15 sati nisu se pojavili. Kažu, niko ih na sastanak nije ni pozvao. Na ovom platou mogli bi se naći već u utorak, ukoliko do sutra ne budu ispunjena njihova tri ključna uslova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.