Bajramović: Nikakve agende ne mogu rušiti konvencije o radu

Vijesti 22. jan 201609:11 > 09:52
N1

Danas ističe rok koji je Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) dao Vladi FBiH da povuku izmjene Zakona o radu.

Ukoliko Vlada ne usvoji zahtjeve sindikatana 26. januara će stupiti u generalni štrajk. Pemijer Novalić je rekao da za sada neće insistirati na spornim izmjenama. U Novom danu na N1 gostovao je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH.

Tri zahtjeva koja je SSS BiH tražio, Bajramović je ponovio u programu N1: “Prvi zahtjev je da se povuče Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Drugi je da se deblokira proces za potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, a treći je da vlada deblokira rješeavnje grantskih kolektivnih ugovora. Dali smo rok do danas, tako da čekamo odgovor”, kazao je Bajramović.

Šta je rekao premijer Fadil Novalić tokom sastanaka u utorak, kada je SSS BiH između ostalog tražio njegovu smjenu?

“Imao sam samo kratak sastanak sa njim, dok sam predavao zahtjeve u utorak. 15 min smo bili tu dok sam mu pojasnio sve. Koresponedcija je bila na temu razmjene mišljenja vezanih za proces socijalnog dijaloga”, pojasnio je Bajramović, dodavši “sastanak je bio na sistemu ja u klin ti u ploču”.

“Postavio je verziju zakona da otkrije ko mu je krtica u Vladi. Šta bi se tek desilo da nisam došao do zakona”, kazao je.

“Nismo imali drugih sastanaka. Jučer je rekao da smo se trebali vidjeti u 15:00 sati, ali ja o tome nisam bio informisan”.

“Poslodavci i Sindikat su se usaglasili, imali smo zajedničku verziju ali se onda upetljala vlada. Desilo se da je vlada pokrvarila dogovor koji smo imali, smetale su im razne stvari. Poklušali su nama u sindikat da pošalju primjedbe. Mi smo tri-četiri mjeseca tražili da se uključe, onda su se pojavili. Danas insistiramo na dogovoru sa poslodavcima”, kazao je Bajramović u Novom danu.

Šta je još sporno u predloženim izmjenama u Zakonu?

Njima se, između ostalog, zakon stavlja iznad Opšteg kolektivnog ugovora, najnižu platu određuje Vlada bez saglanosti socijalnih partnera, a omogućuje se i uvođenje novih udruženja sindikata, koji,kako tvrde u Savezu samonastalnih sindikata, bi mogli imati poslušničku ulogu prema Vladi.

“To je sporni zakon koji sam protumačio da je neozbiljan. Izmjene su rigidne. Reagovali smo na ono što je u tajnosti doneseno. Reagovali smo prema i prema Briselu. Radi tih stvari međunarodna organizacija rada je rekla da će organizovati veliku konferenciju u martu, kako bi prezentovala radne standarde od kojih se ne smije odstupati, ali i da će OSCE-u poslati primjedbu da nikakve agende ne mogu rušiti konvencije o radu”, kazao je predsjednik SSS BiH.

“Ako se ne potpiše kolektivni ugovor, onda će vlada donositi minimalne standarde. Ispunit će se forma, a ne život, te da ga neće interesovati koliko je to pravedno. Tražimo da nam premijer danas pošalje sve na papiru da se to očituje”, rekao je Bajramović.

A šta ako ne pošalje: “Trebamo onda održati vanrednu sjednicu, koja će se svakako održati sutra, a onda slijedi predviđena akcija”, kazao je Bajramović za N1.

Novalić je prije nekoliko dana kazao da su podaci o potrošačkoj korpi BiH nerealni, te je sam izvršio istraživanje, po kojem je dobio nešto drugačije rezultate, odnosno podatke koji govore šta se to u bh. tržnim centrima najviše kupuje.

“Premijer je trebao da se referira na pojam potrošačka korpa. Sindikat ne brine o društvu nego vlasti. Potrošačke korpe su standard i računaju se svugdje, zbog toga se određuju minimalne plate. Čovjek ne može pod vedrim nebom živjeti. Poručujem Novaliću da vidi da je prosječna plaća u FBiH dva puta ispod potrošačke korpe”, pojasnio je Bajramović na koncu gostovanja na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.