Poznat identitet muškarca uhapšenog pri povratku iz Sirije

Vijesti 22. jan 201613:56 > 14:04
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon ispitivanja osumnjičenog, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje kućnog pritvora i mjera zabrane za osumnjičenog Mirela Karajića, rođenog 23. februara 1986. godine u Velikoj Kladuši, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Mirel Karajić, uhapšen je u akciji kodnog naziva „Damask“, a osumnjičen je da je krajem 2014. godine, sa još nekoliko njemu poznatih osoba, otputovao na područje Turske, te nakon toga prešao tursko-sirijsku granicu i priključio se, te postao pripadnik terorističke paravojne formacije “Dewla Islamija” odnosno takozvana Islamska država, čiji je aktivan pripadnik  bio do sredine 2015. godine, odnosno do momenta hapšenja.

Karajić je priveden od policije i organa sigurnosti Republike Turske, izvršenog u koordinaciji sa pravosudnim, policijskim i sigurnosnim organima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju. 

Detaljnom operativnom istragom, utvrđeno je da je osumnjičeni boravio u Siriji i Turskoj pod lažnim identitetom, nakon čega je od Republike Turske bilo zatraženo njegovo izručenje.

Osumnjičeni je 21. januara 2016. godine izručen policijskim i pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

On je osumnjičen za kazneno djelo organizovanje terorističke skupine i kazneno djelo terorizam, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH, koje nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.