Sindikat odustao od protesta i štrajka u FBiH?

Vijesti 22. jan 201616:14 > 16:31
N1

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) je početkom ove sedmice dao ultimatu Vladi FBiH da ukoliko do danas ne povuku izmjene i dopune Zakona o radu u utorak, 26. januara, stupiti u štrajk. Međutim, kako sada stvari stoje, do protesta i štrajka neće doći.

Naime, Vlada FBiH je danas pozvala sve partnere da nastave socijalni dijalog s ciljem postizanja konačnog rješenja po pitanju zaključivanja kolektivnih ugovora i zaštite ekonomske i socijalne politike u FBiH te da je danas utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojeg će premijer FBiH uputiti Parlamentu FBiH po redovnoj proceduri.

Kako je naveo potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović u razgovoru za N1, novi tekst izmjena i dopuna Zakona o radu se značajno razlikuje od onog teksta koji je usvojen na 37. sjednici Vlade FBiH.

“Sindikat u ovom procesu ne želi podjele na poražene i pobjednike. Evidentno je da je zahtjev Sindikata vezano za izmjene Zakona koje su utvrđene na 37. sjednici Vlade ispunjen, te da nas raduje da ćemo kao socijalni partneri imati priliku da razgovoramo o tekstu izmjena Zakona o radu. Mi imamo puno primjedbi na zakonska rješenja iz jula i sasvim sigurno ukoliko budemo imali dobru namjeru da sva zakonska rješenja unaprijedimo i da budu donesena na zadovoljstvo sva tri socijalna parntera, onda ćemo imati mogućnost da se povrati poljuljano povjerenje socijalnih partnera na pordučju FBiH”, kazao je Šatorović za N1.

Kako je kazao, konačnu odluku o svim daljnjim postupcima Sindikata donijet će Glavni odbor na sutrašnjoj sjednici.

Kako nam je potvrđeno, na sjednici  Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja će se održati u utorak, 26. januara, na dnevnom redu neće biti nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu čime prestaju razlozi da Sindikat stupi u štrajk na teritoriji FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.