Tanja Fajon za N1 o aplikaciji BiH za članstvo u EU

Vijesti 26. jan 201608:32 > 08:41
N1

Bosna i Hercegovina će 15. februara predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Upravo će Čović biti taj koji će predati zahtjev, a uručit će ga ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertu Koendersu. 

Kako su naveli zvaničnici iz Evropske unije, aplikacija BiH za EU mora biti kredibilna, a ne formalna. Kako je kazao komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nije tajna da BiH treba da riješi barem dva otvorena pitanja prije nego što podnese aplikaciju za evropsko članstvo.

“To je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i stavljanje u funkciju mahanizma koordinacije kako bi radili sa nama. To je posebno važno pitanje i zato mislim da bi to trebalo da bude na vrhu prioriteta i tada, naravno, svi mi bi smo bili veoma sretni da primimo bh aplikaciju jer to je ono na čemu smo radili”, kazao je Hahn za AA.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dokazana prijateljica Bosne i Hercegovine Tanja Fajon pozdravila je najavu podnošenja aplikacije BiH za EU.

“Pozdravljam odluku o datumu za predaju aplikacije BiH za članstvo u EU i to razumijem kao postupak koji je usklađen između holandskog predsjedavanja EU i BiH. To je svakako veoma važan korak za BiH, koji istovremeno znači i veću odgovornost da BiH što prije sprovede reforme potrebne za napredak na EU putu. Smatram da je veoma važno da se i dalje držimo dogovora iz decembra 2014. kada je donijeta odluka o dinamici napretka BiH kada su u pitanju EU integracije i BiH želim puno uspjeha”, kazala je Fajon za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.