Nastavak suđenja Naseru Oriću zakazan za 16. februar

Vijesti 26. jan 201617:19 > 19:11
N1

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane, danas je u Sudu BiH počelo suđenje Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije BiH.

Njega Tužilaštvo, skupa sa drugo-optuženim Sabahudinom Muhićem, tereti za ratne zločine počinjene 1992. godine, na području Srebrenice, odnosno ubistvo tri ratna zarobljenika, srpske nacionalnosti. Suđenje su pratile Majke Srebrenice, ali i predstavnici porodica nestalih i ubijenih Srba.

Naseru Oriću, bivšem zapovjedniku Teritorijalne odbrane u Srebrenici, i njegovom suborcu Sabahudinu Muhiću stavlja se na teret ubistvo Slobodana Ilića, te još dvojice ratnih zarobljenika, Milutina Miloševića i Mitra Savića 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Tužilac Miroslav Janjić je kazao da će krivicu Orića i Muhića dokazati ispitivanjem 31. svjedoka i ulaganjem 63 materijalna dokaza.

Odbrana Nasera Orića kazala je da je zanimljivo to što je istraga u ovom predmetu trajala svega mjesec dana. U pozadini procesa vide hapšenje Orića u Švicarskoj, odnosno da je Tužilaštvo BiH nastojalo da ga optuži kako bi opravdalo njegovo izručenje državi BiH. Navodno, jedini direktni dokaz koji Tuzilaštvo ima je iskaz zaštićenog svjedoka koji će na nastavku suđenja svjedočiti video linkom, a koji je prema navodima odbrane u nekoliko navrata mijenjao iskaz

Suđenju Naseru Oriću pratile su i majke Srebrenice, te 30 građana Žepe i Srebrenice. Kazale su kako će se rado odazvati suđenju u svojstvu svjedoka, ali i da lažne svjedoke neće tolerisati.

Predstavnici porodica nastradlih RS takođe su pratili današnje suđenje uz ocjenu kako su razočarni da se Orić tereti za ubistvo samo tri osobe.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je istaklo da ostaje kod mjera zabrane koje su određene Oriću, čemu se odbrana usprotivila. Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.