Priča sarajevskog Jevreja koji jeziku ladino duguje život

Vijesti 26. jan 201617:43 > 19:31
N1

Dvadesetsedmi januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Sarajevski Jevrej Moris Albahari, u Drugom svjetskom ratu, izbjegao je sudbinu brojnih žrtava poznavajući ladino, jezik sefardskih jevreja. Danas živi u Sarajevu i jedan je od posljednjih govornika ovog izumirujućeg jezika.

Sarajevski sefard Moris Albahari imao je sreću da napusti vagon, koji je na hiljade balkanskih Jevreja odveo na put u samo jednom pravcu.

“Na prijedorskoj stanici je mene izvukao moj profesor muzike. Kad me je izvukao van, pokazao mi je italijanski kamion i rekao: ‘Dogovorio sam se s njima. Sjedi s njima, šuti i vratitt ćeš se u okolinu Drvara, gdje su Italijani”, rekao je Albahari.

Željezna šipka koju je profesor prokrijumčario u voz, pomogla je da se na putu do Jasenovca zajedno sa Morisovom porodicom isprazni cijeli vagon smrti, a tada jedanaestogodišnjeg Morisa nešto kasnije spasio je jezik.

“Kada je ta posada iskočila, ja sam stao. Oni su mene pištoljem prisilili da sjednem. Pitao sam: ‘Govorite li njemački?’ Niko ništa nije rekao. Izustio sam: ‘O, madre mia!’ (Majko moja). Tada je upitao čovjek: ‘Hablas espanol?‘”, dodao je.

Od porodice godinama ni traga ni glasa. Tražeći sigurnost, jevrejsko ime mijenjao je u Muris, Boris ili kako god su okolnosti nalagale. Djetinjstvo u nekadašnjem Sarajevu ipak pamti po boljim stranama zajedništva.

“Ja sam potrčao, vidio rabina i uzeo sam ruku da mu poljubim, a on je meni na španskom jeziku rekao: ‘Magarčiću, bessa el otro’ (Poljubi drugog, pa mene). Uzeo sam reisovu ruku, biskupovu ruku, a tek onda njega”, priča Albahari.

Sve je manje onih koji se sjećaju takvog Sarajeva.

“A danas, danas je to sasvim drugačije. Ja ne znam šta je. Mi stari smo otrov. Evo zašto – zato što djecu – s kim sjediš u školi, s ovim, s onim, ma s čifutom! Nema više onoga Sarajeva koje je bilo”, govori.

Grad sa nekada sedam sinagoga, jednim od najvećih i najstarijih jevrejskih grobalja, danas bez rabina. U cijeloj zemlji manje je od 800 pripadnika jevrejske zajednice. Sa ovim dijelom sarajevskog mozaika polako nestaje i ladino, jezik sefardskih Jevreja kojem Moris Albahari duguje život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.