Borovac: Braniti pravo na slobodu ili ćemo propasti

Vijesti 27. jan 201612:49 > 12:51
N1

Formula za budućnost je da treba biti čovjek bez obzira na okolnosti i ma koliko vas taj izbor u konačnici koštao, rekla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Borovac je na početku svog obraćanja, na komemoraciji posvećenoj 27. januaru – Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta, pozdravila sve prisutne.

Podsjetila je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, zajedno sa Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu posljednjih 10 godina organizuje komemoraciju posvećenu žrtvama Holokausta.

“Crvena armija je 27. januara 1945. godine oslobodila najzloglasniji nacistički logor Auschwitz u kojem je ubijeno više od miliona Jevreja. Proteklo je šest decenija kako se svijet suočio sa strašnim zločinom fašizma i nacizma. Iako je svijet poručio: “Nikad više”!, svjedoci smo, na žalost, da se historija ponovila”, rekla je Borovac.

“Nakon holokausta, kao najrigidnijeg oblika genocida, pred očima svjetske javnosti genocid se ponovio u Ruandi, Kambodži, Bosni i Hercegovini. U Srebrenici je u jednom danu ubijeno blizu 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka”.

Borovac smatra da je poštivanje načela UN-ove Opće deklaracije o pravima čovjeka svijetu potrebnije sad nego ikad ranije. Dodala je da moramo zaštiti slobodu i sigurnost koje pripadaju ljudima bez obzira na boju, nacionalnost ili vjersko ubjeđenje.

“Propustimo li priliku da se borimo za ova prava osudit ćemo nas na propast”, upozorila je na kraju svoga obraćanja ministrica Borovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.