Blokada granica ukoliko dođe do "tradicionalne trgovine"

Vijesti 29. jan 201618:05 > 19:19
N1

Blokade graničnih prelaza najavljuju bh. poljoprivrednici ukoliko država pristane na princip “tradicionalne trgovine” sa Hrvatskom i Evropskom Unijom. Mljekari istovremeno apeluju da izvoz mlijeka ne smije biti zaustavljen, što bi se moglo desiti ukoliko se ne usvoje tri ključna zakona.

Veterinarska stanica i apoteka u sklopu su farme Arifagić u Kozarcu.

I ovdje će između ostalog u skoru kontrolu doći inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske unije iz Dublina.

Veterinari i bez njihovog dolaska svakodnevno obavljaju kontrole po EU direktivama.

Izvoz mlijeka u Uniju s farmi u BiH, mogao bi biti zaustavljen ako se do dolaska kontrolora FVO-a, ne usvoje Zakon o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi.

Procedure koje predviđa princip tradicionalne trgovine za proizvođače znače vraćanje na period kada je Hrvatska bila članica CEFTA-e. Kao članica Unije, kažu, ucjenjuje BiH kako bi u susjednu zemlju bescarinski mogla uvoziti više prehrambenih proizvoda, ali i alkohol i cigarete.

Ja ću biti prvi koji će pokrenuti proteste na graničnim prelazima“, izjavio je Mišo Maljčić, predsjendik Udruženja svianjara RS.

Da je tradicionalna trgovina termin smišljen od strane hrvatskih lobista u Briselu, stava su i u Vladi RS. Pozivaju državne vlasti da ne pristaju na ucjene. Takve uslove Hrvatska nije postavljala Srbiji i drugim zemljama regiona.

Ne postoji nikakav pravni niti bilo kakav osnov koji se tiče pregovora sa Hrvatskom koji bi uslovio BiH da pristane na takvu vrstu aranžmana“, rekla je Gordana Rokvić, pomoćnica ministra poljoprivrede RS.

Samo sirova koža, riba, mlijeko i med iz BiH izvoze se u EU. Uvozi se sve. Bez ograničenja. Procjenjuje se da bi ukidanjem carina koje predviđa tradicionalna trgovina, BiH samo po tom osnovu godišnje gubila 50 miliona maraka. Kao zaštitna mjera za domaću privredu pominje se uvođenje prelevmana na hrvatske i EU proizvode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.