Osuda građana na odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja

Vijesti 29. jan 201618:42 > 19:31
N1

Odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da se svim zaposlenim u pravosuđu zabrani nošenje vjerskih obilježja, izazvala je mnoštvo reakcija i polemike. Na društvenim mrežama pojavile su se grupe u kojima se ovakvi potezi osuđuju, a pokrenute su i peticije za njeno poništavanje.

Odluku da svim uposlenicima u pravosuđu zabrani nošenje vjerskih obilježja, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH opravdava pozivanjem na Zakon o sudovima donesen 2003. godine.

Regulativa je takva da imamo Zakon o sudovima koji kaže da je zabranjeno nošenje vjerskih nacionalnih i političkih obilježja sucima i radnicima i sudu kao i postavljanje takvih znakova u Sudu i na zgradu Suda dakle u kancelarijama u kojim rade”, izjavila je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV.

Građani su reagovali na više načina. Na društvenim mrežama pokrenute su akcije podrške ali i peticija protiv ove odluke. Peticiju je potpisalo više od 3.000 osoba, a među njima i Una Bejtović. Smatra da se ova odluka protivi osnovnim ljudskim pravima.

“To govori da smo postali društvo u kojem se svakome može učiniti da je nečije vjersko obilježje, u našem društvu je to njegovo ime i prezime, može biti razlog da sumnja u nečiju nepristrasnost. Nekome danas se neće dopasti hidžab sudinice, sutra mu se neće dopasti ime, a prekosutra može biti u pitanju boja nečijih očiju“, komentarisala je Una Bejtović.

Javnost mora pokazati svoje nezadovoljstvo odlukama koje se donose bez javne debate, ističe Una. Na iskazivanje podrške odlučila se i Amra, koja je, simbolično, na društveniim mrežama objavila svoju fotografiju sa hidžabom.

“Željela sam da pošaljem poruku da hidžab šalje poruku profesionalizma, poštenja i povjerenja a isto tako i drugi religijski znaci. Da i muslimanski, bošnjački narod prepozna da križ nosi povjerenje, ljubav i poštenje i da mi počnemo da vraćamo povjerenje jedni u druge”, kazala je Amra Pandžo, mirovnjakinja.

Vjerska obilježja nisu strana u državnim institucijama. Slavica Josipović, zastupnica u Predstavničkom domu federalnog parlamenta, ne vidi ništa sporno u nošenju vjerskih obilježja koja definišu identitet osobe. Navodi kako to ustvari pomaže ljudima da se bolje poštuju i razumiju.

“U 21. stoljeću mislim da svako ima pravo ispoljavati svoju vjeru kako to njemu odgovara normalno ne praveći probleme nekome drugom u smislu da provocira ili izaziva. Ja poštivam i cijenim sve pripadnike i pripadnice drugih vjeroispvijseti imam kolegicu u parlamentu koja svoju vjeru izražava na način ima maramu na glavi, jako smo u dobrim odnosima i mislim da se na taj način možda bolje i razumijemo kao vjernice”, rekla je Slavica Josipović, zastupnica u PD PFBiH.

Brojna udruženja ali i građani pojedinačno, pozvali su na što skorije povlačenje odluke. Ukoliko njihov zahtjev ne bude usvojen, ostaje da čekaju stupanje na snagu ugovora Islamske zajednice sa državom BiH koji definiše vjerska prava, obavljanje molitve, oblačenje, ali koji još nije prošao parlamentarnu proceduru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.