Nesigurnost na cestama i zagađenost: Euro 3 postaje prošlost

Vijesti 31. jan 201617:40 > 19:10
N1

Jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća u BiH su stara i neispravna vozila. Ako se usvoji zakon o zabrani uvoza vozila koji nemaju Euro 4 motor, automobili stariji od 10 godina se neće moći uvoziti.

Uvoz vozila sa standardom motora Euro 4 zaista je pravo rješenje i ovo je trebalo i da nastupi znatno ranije pa možda i prije godinu dana“, izjavio je Ševal Kovačević.

Podaci UIO BiH kažu da je prošle godine uvezeno oko pet i po hiljada novih automobila vrijednosti od 175 miliona maraka, dok je na porez otišlo oko 31 milion maraka.

Starih automobila je uvezeno skoro deset puta više, što i predstavlja najveći problem zagađenosti i nesigurnosti na cestama. Vrijednost je tri puta veća od novijih dok je porez skoro puplo veći.

Prosjek starosti vozila na bh. cestama je oko 17 godina, dok je najveći uzročnik saobraćajnih nesreća upravo veliki broj neispravnih vozila.

Građani su svjesni starosti svojih vozila, ali životni standard u BiH ne dozvoljava i taj automobilski luksuz.

Novi zakon će najvjerovatnije stupiti na snagu u februaru ove godine, na inicijativu Ministarstva za saobraćaj i komunikacije ali uzimajući u obzir da su već nekoliko puta odgođene slične najave, pitanje je da li će se to desiti i ovoga puta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.