Postignut dogovor o opštem kolektivnom ugovoru u FBiH

Vijesti 02. feb 201619:01 > 19:01
Anadolija

Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH završena je večeras u Sarajevu. Na sjednici je razmatrana Informacija o kolektivnom ugovoru u ovom entitetu.

Kako je kazao premijer Fadil Novalić, ni penzioneri ni radnici nemaju razloga za brigu. Kako je javio Slaviša Starčević, reporter N1 koji je pratio vanrednu sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH, penzije se prema Nacrtu zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju ne bi trebale bitnije mijenjati.

Udruženje poslodavaca i Savez samostalnih sindikata BiH postigli su dogovor o opštem kolektivnom ugovoru, izgladili nesuglasice i iz samog ugovora izbacili sporna pitanja. Uskoro bi trebalo uslijediti i potpisivanje ugovora.

“Procjene su da bismo to trebali uraditi do sljedeće srijede, odnosno 10. februara kada bi se trebala održati redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj bi se potpisao opšti kolektivni ugovor. Drugi zaključak je da se poslije potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora krene sa potpisivanjem granskih ugovora”, kazao je za N1 Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Iako nisu otkrivali detalji, poručili su da će do naredne srijede biti spreman tekst opšteg kolektivnog ugovara, a možda čak i potpisan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.