Milićević odgovorila SDA: Nema razloga za uzbunu

Vijesti 02. feb 201621:01 > 21:08
N1

Entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović otputovali su u Washington gdje će se sastati sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda i uputitit im pismo namjere za dolazak tehničke misije MMF-a u Bosnu i Hercegovinu.

Usvajanje Zakona o radu bio je najvažniji preduslov za MMF no do dolaska tehničke misije u Bosnu i Hercegovinu i usaglašavanju na Fiskalnom vijeću neophodno je usvajanje i Zakona o porezu na dobit i razmjena porezne informacije između četiri poreznih uprava.

Novi kredit MMF-a radio bi se po principu proširenog aranžmana gdje bi kamatna osnovica ostala do 1,06 posto na godišnjem nivou no uz povoljniji grace period od pet godina i isplatni rok do deset godina.

“Očekujemo da će to biti na tragu naših ranijih dogovora. Očekujemo partnersku saradnju između MMF-a i BiH”, kazala je za N1 Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH.

Milićević je prokomentarisala i izjave ljudi iz SDA koji zahtijevaju da, kako su naveli, “ministrica finansija u Vladi FBiH stavi van snage svoju odluku o raspodjeli javnih prihoda, jer je ista nezakonita i donesena na štetu kantona sa bošnjačkom većinom” te su zatražili od “Vlade FBiH i Parlamenta FBiH da posvete dužnu pažnju ovom pitanju i spriječe samovolju pojedinih ministara HDZ BiH”.

“Nema tu samovolje. Svi se mi ponašamo u skladu sa našim ovlastima i zakonom. Ja imam zakonske ovlasti po Zakonu o pripadnosti prihoda i to je moja obaveza da napravim raspodjelu sredstava. Uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih i sve ono što je zakon odredio i definirao to je tako bilo. Osnovni kriterij korišten u toj raspodjeli je broj stanovnika koji ima najveći utjecaj na koeficijent“, kazal je Milićević.

Osim broja stanovnika, u kriterije za raspodjelu prihoda ulaze i površina kantona te broj učenika u srednjim i osnovnim školama.

“Mi u Ministarstvu finansija smo napravili jednu ozbiljnu analizu po dva kriterija korištenja tih podataka o broju stanovnika. Tu je ono gdje se mi razilazimo. Dugo godina osnova broja stanovnika je bila procjena Federalnog zavoda za statistiku. Međutim, od 2013. godine kada su objavljeni preliminarni rezultati i u svakom pogledu je to pouzdaniji podatak od procjenjenih podataka koji je do sada korišten. To je puno ispravnije rješenje. Nema razloga za uzbunu. Nije dobra poruka poslana. Nije nikakva zla namjera i bilo šta drugo. Mi iz Ministarstva finansija imamo obavezu prema svima i to se mora raspodijeliti po pravilima i zakonima. Uvijek oni koji dobiju više su zadovoljni, a oni koji dobiju manje su nezadovoljni i to je normalno”, kazala je za N1 Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.