Korisnici narodne kuhinje u Tuzli sutra bez hljeba uz obrok

Vijesti 03. feb 201613:42 > 13:44
Anadolija

Korisnici Narodne kuhinje Imaret u Tuzli sutra će svoj jedini dnevni obrok dobiti bez hljeba, a ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona ne ispuni svoje obaveze, od 1. marta ove godine, Narodna kuhinja mogla bi zatvoriti vrata, izjavio je Hajrudin Šahić, predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet.

“Već smo morali reducirati broj korisnika, koji je smanjen za 1.200, a trenutno pripremamo 2.500 dnevnih obroka. Imamo zalihe hrane za narednih 15 dana, s tim da će korisnici četvrtinu hljeba dobivati svaki drugi dan, a tu ćemo praksu morati početi primijenjivati od sutra. Važno je napomenuti da je 50 procenata naših korisnika populacija sa socijalnog dna, odnosno to su ljudi bez ikakvih primanja, a prilikom reduciranja broja korisnika, morali smo izbrisati i veći broj penzionera koji imaju minimalne penzije”, rekao je Šahić.

Ukoliko Vlada TK ne bude intervenirala odmah, a obavezala se na godišnji iznos OD 315.000 KM, Šahić tvrdi da se dugovanja prema dobavljačima neće moći izmiriti. On je također rekao da Merhamet ne traži novac, nego predlaže vlastima da sklope ugovore sa dobavljačima i proizvođačima hrane.

“Već su velika dugovanja prema dobavljačima i ne možemo zloupotrebljavati njihovu dobronamjernost kada nam daju proizvode i bez plaćanja. Grad Tuzla nam redovno uplaćuje novac, iako su to neka minimalna sredstva, ali oni toliko mogu izdvojiti i redovni su u plaćanju. Vlada u prošloj godini nije uplatila ni jednu KM. No, nije nam namjera kritizirati ičiji rad, nego podstaknuti ih da ispune svoje obaveze”, rekao je Šahić, dodajući da je Vlada za januar uplatila 60.000 KM, čime se mogu podmiriti samo režijski troškovi.

Šahić je naveo da su vodili nekoliko pregovora u Vladi TK, te podsjetio da “gladan čovjek, koji dođe sa kanticom u Narodnu kuhinju i kojem je to jedini dnevni obrok, ne razumije pravila ministarstava i budžeta”.

Mensura Husanović, direktorica Regionalnog Merhameta Tuzla, kazala je da je među 2.500 trenutnih korisnika Narodne kuhinje, 513 osoba mlađih od 18 godina. Uslovi za korištenje usluga Narodne kuhinje su da je osoba bez ikakvih primanja, što se potvrđuje dokumentacijom iz Centra za socijalni rad ili Zavoda za zapošljavanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.