Izložba o bahatom trošenju javnog novca i u Banjaluci

Vijesti 04. feb 201617:24 > 19:18
N1

Iako je Bosna i Hercegovina među dvadeset najsiromašnijih zemalja svijeta, luksuza ne manjka. To se najbolje vidi po putujućoj izložbi replika “Mi plaćamo cijenu: Izložba šokantnih javnih nabavki u BiH", nastala na rezultatima istraživanja službenih podataka nevladine organizacije Tender.

Da li biste platili pepeljaru 1.300 KM ? Ili kantu za smeće 1.700? Već jeste i to putem javnih nabavki, ali su ih koristili uposlenici Vlade Republike Srpske.

Vlast Unsko-sanskog kantona jedan ručak plaćala je i po 1.500 KM, gdje je meni po osobi iznosio 230 maraka, dok je Centar za predškolsko vaspitanje RS nabavio čak 666 boca alkohola.

Pored toga što su u predškolskim ustanovama nabavljali stotine i stotine boca alkohola, bili su spremni i da jednu rolnu toalet papira plate 5,50 maraka.

Korupucija u Bosni i Hercegovini za godinu dana pojede oko milijardu maraka i jednako je zastupljena u entitetskim i državnim ustanovama, a ne manjka je ni u Brčko distriktu. Međutim, priča o bahatom trošenju javnog novca u Banjaluci je manje poželjna.

Veliki problem je bio, naročito u Banjaluci, da se postavi ova izložba. Ona je prethodno bila u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. U Banjaluci je bio problem što nijedan od četiri tržna centra nisu smjela da ugoste ovakvu izložbu vjerovatno bojeći se da će poslije toga biti šikanirani od strane onih koji čine ovakvu korupciju“, komentarisao je Igor Vukajlović iz UG Tendera.

Replike basnoslovno plaćenih artikala “za zajednička dobra ili usluge” postavljeni su u jednom ugostiteljskom objektu. Komad asfalta autoputa Banjaluka – Gradiška koji su građani platili 2.111 maraka po kvadratu i drugi eksponati koji kompromituju entitetsku vlast su u lokalu.

Iz UG Tender smatraju da kada bi se usvojilo 18 predloženih amandmana na izmjenu postojećeg Zakona o javnim nabavkama, ušteda bi se mjerila stotinama miliona maraka, a trošenje javnih sredstava transparentno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.