"Zbog Markala se i danas budim sav u goloj vodi"

Vijesti 05. feb 201617:41 > 19:23
N1

Danas je 22. godišnjica prvog masakra na sarajevskoj pijaci Markale, prilikom kojeg je poginulo 67, a teško i lakše ranjeno preko 140 Sarajlija. Peti februar ujedno je dan sjećanja na sve žrtve tokom opsade Sarajeva.

Sarajevska pijaca Markale danas bez tezgi. Galamu trgovaca zamijenila tišina prisutnih. Na ovom mjestu, prije 22 godine, nedugo nakon poslijepodneva, vrijeme je stalo za 67 Sarajlija.

“Vidio sam tijela, dijelovi tijela, ljudi, noge, glavu…svi su zvali u pomoć. I mrtvi, čini mi se, zvali su u pomoć, kao što sam i ja zvao u pomoć”, sjeća se Banda Hasan, ranjeni očevidac.

“Jedna djevojka sa Grdonja, sva je bila raskomadana u komade. Našao sam deku i pokupio je. U deku sam stavio njeno tijelo. Sanjam Markale. I kada se probudim, ja sam sav u goloj vodi”, tvrdi očevidac masakra Rafet Skenderović.

Peti februar 1994. godine nije promijenio život samo očevicima:

“Sestra je udata bila. Imala je 36 godina, ostale su joj dvije kćerke. Jedna joj je ostala od tri godine, a druga od sedam”, otkriva Fazila Smajović, sestra stradale Karavdić Hasnije.

Minobacačka granata uzrok masakra najvećih razmjera tokom opsade Sarajeva, uzrokovala je i brojne kontroverze. Navode da je ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske, iz sela Mrkovići, Radovan Karadžić i Ratko Mladić opovrgnuli su pred haškim sudom. Iz rupe na asfaltu nikle brojne teorije – da je za smrt Sarajlija odgovorna vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je navodno ranije postavila eksploziv na Markalama.

“Meni, personalno, obilježavanje ovog datuma znači slanje poruke u dva pravca. Prije svega, slanje poruke onima koji iskrivljuju istinu o agresiji na BiH i stradanje našeg grada. Druga poruka je važnija za nas koji obnašamo funkcije, da dostojanstvo ljudih i žrtva koju su prinijeli mora biti moralna obaveza za sve nas koji radimo ovaj posao i da svi ti životi ne mogu biti uzaludni”, dodaje premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Prizori obezglavljenih tijela, krvi i vapaja upomoć postale su ubrzo glavna vijest širom svijeta. Markale će ostati zapamćene kao stravičan masakr, a ovaj dan kao simbol stradanja svih 11.541 Sarajlije tokom godina opsade. Za sve koji su preživjeli, Markale više nikada neće biti samo – pijaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.