Nakon tragične smrti na Vranu: Na planinu ne idite sami!

Vijesti 05. feb 201618:15 > 19:19
N1

Mladić (24) koji je nestao na Vran planini kod Mostara, pronađen je mrtav. Potraga za ovim mladićem trajala je tri dana, a u njoj je sudjelovalo više od 100 osoba.

Tužnom viješću završena je potraga za nestalim 24-godišnjim planinarom Davidom Majićem iz Kongore kod Tomislavgrada koji se nije vratio sa planine Vran, gdje se zaputio sam u srijedu u jutarnjim satima. Pored većeg broja planinara, speleologa, vojske, kao i pripadnika GSS-a iz BiH, Hrvatske, i FUCZ-a uputila je na područje planine Vran pripadnike timova obučene za pretrage, a tražila je i angažman Specijalne jedinice FUP-a.

Jutros je bio i prihvaćen zahtjev za upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH radi prevoza ljudi i opreme na planinu Vran.

U potragu po jako lošim vremenskim uslovima, u četvrtak je bilo uključeno oko 80 spasilaca i pripadnika GSS-a iz BiH i Hrvatske, lovci te dobrovoljci iz okolnih mjesta.

Iz GSS-a napominju da se prilikom odlaska na planinu nikada ne treba kretati samostalno.

“Jedno od pravila odlaska na planinu, i ljeti i zimi, jeste ne kretati se samostalno. Osobe uvijek trebaju imati nekoga uz sebe ko bi u slučaju nesreće mogao pozvati pomoć”, ističe Adnan Podžo, instruktor Gorske službe spašavanja.

Potragu na Vranu ometala je jučer mećava i duboki snijeg, a današnja potraga završila je nažalost tragično.

Opširnije u prilogu Đenane Kaminić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.