Majka ubijenog Denisa Mrnjavca: Roditelji su najodgovorniji!

Vijesti 06. feb 201619:22 > 19:37
N1

Polaganjem cvijeća na tramvajskoj stanici pored Tehničke škole u Sarajevu obilježena je osma godišnjica od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca.

Sada bi imao 25 godina, možda bi bio uspješan magistrant, vrijedan radnik, dobar prijatelj ili otac. Ali, mladost mu je prekinuta. Osam godina nakon njegovog ubistva, neizmjerna tuga i dalje je prisutna, možda još veća. Odgovornost je izostala.

“Smatram da je najveća odgovornost na roditeljima, jer roditelji djecu trebaju odgajati i ugrađivati u njih samo ono što je lijepo i pozitivno, i takva djeca bi bila na pravom putu, ne bi se ponašala asocijalno, ne bi sebe pokazivala i dokazivala na najgori način i ne bi silu sprovodila nad nejačim”, smatra Ana Mrnjavac, majka Denisa Mrnjavca

Denis Mrnjavac, kojeg su u sarajevskom tramvaju pretukli, a potom i na smrt izboli delikventi, postao je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Građani su nekoliko puta izazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost, slobodu.

Ipak, vršnjačko nasilje se nije zaustavilo.

“Svjedoci smo svi da se poslije Denisa vrlo brzo ponovi slični slučajevi vršnjačkog nasilja…Amar Mistrić, Vedran Puljić, pa najsvježiji slučaj Mahir Rakovca”, dodaje Vedran Ljevarević, predsjednik Udruženja mladih Denis Mrnjavac.

Godinama nakon Denisovog tragičnog ubistva broj žrtava nasilja je rastao. Svih ovih godina poruka građana na ovakvim okupljanjima ostaje ista – ne smijemo dozvoliti da se broj nasilja konstantno povećava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.