ZOI u Sarajevu prije 32 godine: Radost za cijelu Jugoslaviju

Vijesti 08. feb 201619:56 > 20:09
N1

Na današnji dan prije 32 godine održane su Zimske olimpijske igre u Sarajevu što je najznačajniji sportski događaj ne samo u historiji Sarajeva već i bivše Jugoslavije.

Euforija koja je okupirala sarajevsku kotlinu zavladala je već 1978. godine.

Međunarodni olimpijski komitet odabrao je Sarajevo za organizatora 14. Zimskih olimpijskih igara. Slavila je cijela Jugoslavija. Šest godina kasnije, osmog februara olimpijske ljepotice je prekrio snijeg, a sa iskrama olimpijskog plamena Sarajevo je dospjelo u centar svijetske pažnje.

Dvije i po milijarde ljudi su pratile događanja na sarajevskoj Olimpijadi. Mislim da je tada poslana jedna nova slika o Sarajevu, slika o gradu sporta, gradu mladosti, gradu prijateljstva, gradu koji je bio otvoren za svakoga“, rekao je Ahmed Karabegović, generalni sekretar ZOI'84.

Prvi čovjek organizacije ove svjetske manifestacije kaže da su pripreme, koje su trajale godinama, za rezultat imale izgrađene saobraćajnice, te hotelske komplekse na olimpijskim planinama, ali i u gradu. Idealna organizacija nagrađena je idealnim vremenskim uslovima. Međutim, trideset dvije godine kasnije – ništa nije isto.

Očigledno je da se više u promjenama klimatskih uvijeta ne možemo osloniti samo na prirodu, da se ne možemo osloniti samo na ljepotu olimpijskih planina, nego da moramo, kao što svi drugi rade, da pravimo kvalitetnu infrastrukturu“, istakao je Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Olimpijski duh i dalje živi u ovom gradu, ali samo u sjećanju jer od infrastrukture nije ostalo mnogo.

Olimpijski plamen trebao je biti ponovo zapaljen već naredne godine, kada su Sarajevu i Istočnom Sarajevu povjerene Evropske olimpijske igre mladih EYOF 2017. Međutim, one su otkazane, jer na planu organizacije nije urađeno gotovo ništa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.