Šta je mehanizam koordinacije i zbog čega je važan?

Vijesti 10. feb 201608:24 > 08:51
N1

Vijeće ministara BiH u tajnosti je usvojilo mehanizam koordinacije na sjednici 26. januara. Šta on ustvari znači u odnosima EU i BiH?

Predstavnici Bosne i Hercegovine, odnosno predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, u ponedjeljak će ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu predati aplikaciju BiH za EU, a samoj svečanosti će prisustvovati visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johanes Hahn.

Jedan od dva uslova za kredibilnu aplikaciju je uspostava efikasnog mehanizma koordinacije i adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

EU od BiH traži da govori jednim glasom

Prvi je usvojen u potpunoj tajnosti i bez znanja javnosti na sjednici 26. januara. O samom načinu usvjajanja među partnerima u vlasti u BiH danas će govoriti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na konferenciji za medije u 11:00 sati koju ćete moći pratiti uživo na N1

Šta je ustvari mehanizam koordinacije i zbog čega je on važan?

Evropska unija od BiH traži od naše zemlje da govori jednim glasom o pitanjima EU. Usvajanje efikasnoga koordinacionog mehanizma je bitna pretpostavka za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali je u isto vrijeme i instrument za poboljšanje kvalitete načina na koji se donose odluke u BiH.  

Do sada, Evropska komisija je u svim izvještajima o napretku BiH na putu ka EU naglašavala potrebu za uspostavljanjem efikasnog mehanizma kako bi bila uspostavljena jedinstvena kontakt-tačka koju bi potvrdili svi učesnici u procesu.

Uspostavljena zajednička tijela 

Gotovo sve države koje su se u posljednjih 20 godina nalazile u procesu pridruživanja, od Litvanije do Poljske, morale su unaprijediti vlastite sisteme koordinacije između različitih institucija i nivoa vlasti, jer su morale pokazati da posjeduju primjeren administrativni kapacitet za učešće u EU-u. Naime, svaka država koja želi da postane članica Unije mora biti u mogućnosti da aktivno učestvuje u kreiranju politika EU-a, ali i da efikasno preuzima i provodi dogovorene politike, pravila i standarde.

Mehanizam koordinacije bi trebao pomoći da se odredi administrativna procedura koja govori šta se dešava nakon što Evropska komisija putem Misije BiH pri EU u Briselu proslijedi set pitanja BiH. 

Dakle, Vijeće ministara je u dokumentu objavljenom u Službenim novinama definiralo institucionalni i operativni sistem i način ostvarivanja koordinacije institucija u Bosni i Hercegovini na provođenju aktivnosti vezanih za proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, zajednička tijela u okviru sistema koordinacije, njihov sastav, nadležnosti i međusobne odnose.

U cilju efikasne provedbe vertikalne koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini Vijeće ministara BiH je uspostavilo zajednička tijela Kolegij za europske integracije, ministarske konferencije, Komisiju za evropske integracije, potkomisije za evropske integracije i radne grupe za evropske integracije.

Mehanizam koordinacije.pdf

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.